Kezdőlap Események Pünkösdi előszezonkezdés a Szelidi és a Vadkerti – tónál

Pünkösdi előszezonkezdés a Szelidi és a Vadkerti – tónál

Ugyan a pünkösdi hosszú hétvégén többnyire hektikus, esővel tűzdelt időjárás várható, az összes előkészület megtörtént, hogy az ekkorra időzített nyári előszezonkezdés minél több látogatót vonzzon a Vadkerti – és a Szelidi-tó partjárta, a két üdülőfaluba. A minden korábbinál nagyobb infrastrukturális fejlesztések nyomán megszépült és komfortosabbá tett Vadkerti-tónál és Szelidi-tónál a szezonkezdés előkészületeiről a helyszínen tájékozódtunk. A járványügyi intézkedések fokozatos feloldásának köszönhetően egyfajta idénykezdő bemelegítésnek tekinthetjük, hogy a megye két nagy természetes tavát és környezetét már hetek óta százak látogatják, kíváncsi szemek fürkészik, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP-os pályázatai biztosította forrásból milyen szemet-lelket, a strandszezon indulásával majd testet gyönyörködtető, látványos beruházások történtek.

Szelidi-tó

Az új koronavírus-járvány okozta bezártságból kitörni vágyok március eleje óta egyre nagyobb számban látogatják hazánk ötödik legnagyobb tavát és üdülőfaluját, ahol a nyári előszezonkezdést pünkösd hétvégére időzítették a vendéglő – és szálláshely tulajdonosok. A Szittyótér tarasszal is rendelkező vendéglátóhelyei közül néhány már a korlátozások enyhítése óta megnyitott, egyelőre csak hétvégén. Az üdülőfalú legnagyobb boltja közel egy hónapja folyamatosan, a bevásárlási idősáv tartásával fogadja a vásárlókat. Szükség is van erre a szolgáltatásra, mert nagyon sok üdülőtulajdonos, főként a nyugdíjasok a járványveszély csökkentése érdekében távolabbi vidékekről is leköltöztek a nyaralójukba. Úgy tudjuk, pünkösd hétvégén valamennyi vendéglátóhely megnyit és a továbbiakban hétvégeken biztosan fogadja a vendégeket.

Váradi Gyula, aki boltokat üzemeltet és szálleshelyeket ad ki az üdülőfaluban elmondta: hétköznapokon is rengetegen látogatnak kerékpárral, egyéb járművekkel a tóhoz, Szelid elsősorban a családosok, a kisebb gyermekeket nevelők körében népszerű úti cél.

Köszönhetően ez azoknak az elmúlt évben megvalósult, részben idén tavasszal befejeződött beruházásoknak, amelyek révén megújultak a játszóterek, sétányok, de új játszóparkokat is kialakítottak. Az üdülőfalu területén út és kerékpárút fejlesztés történt.

Arról Dusnoki Csaba polgármester adott tájékoztatást, hogy elkészült a fedett nézőterű, fedett színpadot is magába foglaló Szelidi Turisztikai Központ, Szeled – üdülőfalu legnagyobb önkormányzati beruházása. A többfunkciós Turisztikai Központ megvalósításával gyakorlatilag lezárult a Szelidi-tó infrastruktúra fejlesztése című komplex projekt fizikai megvalósítása, amelyre a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázatán elnyert 333 millió forint vissza nem térítendő biztosította a fedezetet. 

Ugyan a pandémia miatt a hivatalos és ünnepélyes átadás még várat magára, lakat van a bejáraton, de már a szépen parkosított környezet is vonzza a kíváncsi tekinteteket.

Az épületben helyet kapott egy vendéglátóegység a kiszolgáló helyiségekkel, elkészültek a korszerű illemhelyek, öltözők, elsősegélynyújtó helyiség, információs iroda és ajándékbolt.

Egy komolyabb rendezvényhelyszín érdekében a többfunkciós turisztikai központ mellett fedett színpad és fedett nézőtér létesült, amely rossz időjárás esetén is helyet tud biztosítani a szabadtéri programoknak, rendezvényeknek.

EZ ANNYIRA ÚJSZERŰ, HOGY A KALOCSAI JÁRÁSBAN EGYELŐRE EZ AZ EGYETLEN FEDETT NÉZŐTERŰ FEDETT SZABADTÉRI SZÍNPAD.

A színpadhoz művészöltözők, a fellépők részére kialakított zuhanyzók, mellékhelyiségek is tartoznak. A létesítményt nagy területen térburkolat veszi körül, de a strand területére való, kontrollált bejutás érdekében kerítés emeltünk.. A projekt konzorciumi együttműködés keretében valósul meg, A konzorciumi partner a Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing Nonprofit kft., illetve annak jogutódja.

A fejlesztés hosszú távú célja a turisztikai vonzerő növelése, az aktív turizmus, ezen belül is a Szelidi-tó, mint természetes fürdőhely népszerűsítése. Fontos célkitűzés volt a turisztikai szezon meghosszabbítása, a látogatószám növelése, valamint a biztonságos, gyors és akadálymentes közlekedés feltételeinek megteremtése – mondta Dusnoki Csaba polgármester, aki szerint minden adott az idei nyári, illetve hétvégén a nyári előszezon megkezdéséhez.

Vadkerti-tó

Aki régebben járt a Vadkerti-tónál, az alig hihet a szemének, a tó és környezete akkora változáson ment keresztül a több száz milliós fejlesztéseknek köszönhetően. Az építkezésekről, strandfejlesztésről, a szezonnyitás előtti előkészületekrőlSchnürlein Andor, a Vadkert Komszolg Kft. vezetője a helyszínen tájékoztatott bennünket.

A szakember elmondta: a látogatók előtt először pünkösd hétvégén, az új főbejárati pénztárnál nyitják meg a kapukat. Jelenleg az utolsó föld – és parkosítási munkálatokat végzik, illetve a kültéri padokat, hulladékgyűjtőket helyezik ki. Az új épületek teljes körű piperetakarítása folyamatos, hogy a vendégek azokat is mielőbb használhassák, birtokba vehessék.

Az ügyvezető bemutatta, hogy a fejlesztések következtében a strand teljes területén ingyenesen elérhető WIFI-hálózat működik. A parton a gyermekeknek napvitorlás játszóteret, családi napozókat alakítottak ki, valamint új közterületi bútorzat, napozópadok, kiülők, új hulladékgyűjtők, az előző beruházásnak köszönhetően új öltözők, vizes játszótér teszi komfortosabbá a strandot és környezetét. Újdonság, hogy a vízpart 20 -25 centiméter vastagságban folyami homokborítást kapott, ami teljesebb plázs-érzést nyújt majd a napozóknak, fürdőzőknek.

Mint elhangzott, az 5 hektáros területnek a nagy része árnyékos, füves, de az új épületek környezetében is tájba illő facsemetéket ültetnek. A főbejárathoz, épületekhez vezető sétányok mellett a tó-part egy része is egységes, szépen kivitelezett díszburkolatot kapott, így a létesítmények, a part, a vízi napozó is kényelmesebben megközelíthető. 

Az önkormányzati cég vezetője fontosnak tartotta elmondani: még az elmúlt évben elkészült a tó-parti villa külső-belső rekonstrukciója, újrabútorozása. A hatszobás üdülőházat kilencszobás, valamennyi szobájával tóra néző panzióvá fejlesztették, közvetlen vízparti csatlakozással. A panzió 4 csillagos minősítést kapott a Turisztikai Ügynökségtől. A tavalyi szezonban megnyitott panzió nagy népszerűségnek örvend, ami abban is megmutatkozik, hogy aki itt járt, már az ideire szezonra is foglalt – hangsúlyozta Schnürlein Andor.

A szakember a körséta kiindulópontjánál, a fogadóépület főpénztáránál azt is elújságolta:ebben a épületblokkban kapott helyet az orvosi szoba, baba-mama szoba, ahol a kisebb gyermekeknek a pelenkázását, ételmelegítését, étkeztetését lehet majd higiénikusan, a kor követelményeinek megfelelően megoldani. 

A mozgáskorlátozott öltöző, WC, férfi, női öltöző, mosdó, zuhanyozó szintén ebben az épületrészben kapott helyet.

Az önkormányzati cég vezetője a bejáras alkalmával felhívta a figyelmünket arra az új melegkonyhás étteremre, amely hamarosan alsó és felső terasszal várja a vendégeket. 

Nagy igény merült fel az értékmegőrzésre, ezért közel 100 boxból álló, kültéri trezorfal került kialakításra – mondta Schnürlein Andor. Hozzátette:

EGY EGÉSZ NAPOS FELNŐTT BELÉPŐJEGY ÁRA 900 FORINTBA KERÜL, EZÉRT MINDEN, A MÁR FELSOROLT SZOLGÁLTATÁS, BELEÉRTVE A PARKOLÓKAT IS, INGYENESEN HASZNÁLHATÓ.

A SOLTVADKERTI ÁLLANDÓ LAKOSOK AZ IDÉN IS EZERFORINTOS REGISZTRÁCIÓS DÍJ MELLETT IGÉNYELHETIK A NÉPSZERŰ VADKERT-KÁRTYÁT.

A pályázati feltételekből adódóan a külterületi parkolás legalább két évig ingyenes marad. A parkoláshoz, illetve a közlekedéshez tartozik az is, hogy a fogadóépületnél kialakítottak egy fedett és nem fedett kerékpártárolót. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a Vadkerti-tónál is jelentősen megnőtt a kerékpáros turisták száma. Ennek az is lendületet adott, hogy Soltvadkert minden irányból megközelíthető kerékpárúton, ráadásul ezek a kerékpárutak össze vannak kötve a városban, amelynek összesen 47 kilométer hosszú kerékpárút-hálózata van – mondta a Vadkert Komszolg Kft. vezetője, aki arra is felhívta a figyelmünket, hogy május 16-i, szombati ott tartózkodásunk ideje alatt legalább 150-200 autóval, kerékpárral érkezett látogatója volt az üdülőkomplexumnak, több társaság, család már most hétvégi programjába illesztette a Vadkerti-tóhoz tett kirándulását.