Kezdőlap Zenei élet Dr. Bajnai Klára – Simon Géza Gábor: Képes magyar hanglemeztörténet

Dr. Bajnai Klára – Simon Géza Gábor: Képes magyar hanglemeztörténet

A magyar hanglemezkiadásnak sok szép és gazdag korszaka volt – és ezt a történelmet dolgozza fel a szerzőpáros egy nagyformátumú, szép kiállítású és illusztratív képeskönyvben.

Komolyzene, népzene vagy éppen népies zene, sláger, rock és jazz: ezernyi szín – és ha nem is ezernyi, de nagyon sok lemezkiadó és lemezmárka jelzi a magyar hanglemezkiadás évszázados történetét.

A hanglemezkiadás ugyanis már az Osztrák-Magyar Monarchiában megkezdőd9ött Magyarországon: először a nagy nemzetközi cégek közreműködésével – de ki hinné, hogy gyorsan: már 1908-ban bejegyezték az első magyar hanglemezgyárat! Szomorú belegondolni, hogy meddig juthattunk volna azzal az élet minden terén: még a szórakoztatásban is élvonalbeli technikai és innovatív lendülettel, és hogy aztán ez a fejlődésben élenjáró európai ország mire jutott a ránk erőltetett világháború és egykori országunk szétrablása által.

Aztán persze jöttek újabb nagy korszakok a hazai lemezkiadásban: a háború után tíz évvel már megjelentek az elektronikus felvételek és a hanglemez egyre könnyebben elérhető szórakoztató cikké vált, melynek térnyerésében legendás hazai cégek is szerepet játszottak – és amely egyaránt közvetítette és tükrözte a korszak kulturális és politikai trendjeit.

Aztán a második világháború után nem sokkal létrejött a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat, kicsire rá pedig beköszöntött a mikrobarázdás, majd a sztereó korszak. A jazz és populáris zene egyre nagyobb teret nyert, de a hetvenes-nyolcvanas évek a komolyzenei kiadványok terén is a magyar hanglemezkiadás aranykorát hozták el – és a lendület még a „rendszerváltás” után is folytatódott jó tíz évig.

A Dr. Bajnai Klára és Simon Géza Gábor által megírt és gondozott, a Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány által kiadott kötetben a sok tízezer dokumentumból nyilvánvaló módon csak néhány százat tudtak közölni a szerzők, de ezeket fellelését hosszas kutatások előzték meg: kiválasztásuk igen hosszú, mintegy fél évszázada tartó munkafolyamat eredménye volt. A végeredmény pedig egy eddig sosem látott gazdagságú, szövegében és képanyagában egyaránt lenyűgöző és szórakoztató áttekintés lett.

Komlós József JR