Kezdőlap Kecskemét Herman Lipót (1884-1972) kiállítás Kecskeméten

Herman Lipót (1884-1972) kiállítás Kecskeméten

A Hatvany Lajos Múzeum „Herman Lipót művészasztalai” című tárlata 2020. július 16-án, délelőtt 11 órakor nyílik Kecskeméten, a Tudomány és Művészetek Házában, az egykori neológ zsinagóga épületében.

A kiállítás itteni létrehozásával a vándoroltató hatvani intézmény egyszerre tiszteleg a neves Munkácsy-díjas festőművész előtt, másfelől a Herman Lipót által rendszeresen látogatott kávéházak világát is megeleveníti.

A tárlat két részből áll. Az első helyiségben a képzőművész szülővárosa, Nagyszentmiklós történetébe kaphat betekintést a látogató s megismerheti az 1799-ben megtalált, azóta Bécsben őrzött „Nagyszentmiklósi Kincs” történetét is. A Temes megyei városban született személyek közül – festőművészünk mellett – a világhírű zeneszerző, Bartók Béla (1881-1945) munkásságára is ráirányul a figyelem.

E kiállítási részben előtűnik Herman Lipót rajza és írása segítségével az első „művészasztal”, amely egy egyszerű nagyszentmiklósi kocsmai asztal. A kiállítás bevezető szakaszában meg lehet ismerni a művész zsidó identitásának ihletéséből született alkotásait is.

A tárlat második részében Budapest régi kávéházi életébe lehet beletekinteni Herman Lipót és művészbarátainak – Pólya Tibor, Falus Elek – alkotásai által. A festő közel hét évtizeden keresztül ápolt szoros barátságot Kisfaludi Stróbl Zsigmond (1884-1975) szobrászművésszel is. Mindkét művésznek az Andrássy úton működött Japán Kávéház volt a törzshelye, de gyakran találkoztak a New York Kávéházban és a FÉSZEK Klubban is. Szoros szálakkal kötődtek Kecskemét városához: Herman a Kecskeméti Művésztelep egyik alapítója, az I. világháborút megelőző években hosszabb időn át törzstagja és krónikása volt, míg Kisfaludi Stróbl több szobrot készített a „hírös város” számára.

A „Herman Lipót művészasztalai” című tárlaton az egykor Budapesten működött Japán Kávéház 1920-as, 1930-as években használt eredeti tárgyai segítenek közelebb hozni az érdeklődők számára a régi budapesti kávéházak világát. Ezek a féltve őrzött relikviák az Írók Boltja – Parnasszus Kiadó Kft. tulajdonát képezik.

A kiállítás kurátora Millisits Máté művészettörténész, a Hatvany Lajos Múzeum munkatársa. A vándorkiállítás kiemelt támogatója a Nemzeti Kulturális Alap. A tárlat 2020. augusztus 28-ig munkanapokon 10 és 15 óra között tekinthető meg a Tudomány és Művészetek Házában (6000 Kecskemét Rákóczi út. 2.).