Kezdőlap Zenei élet Jethro Tull: Stormwatch

Jethro Tull: Stormwatch

Megjelenésének negyvenedik évfordulója előtt tisztelegve, most – a koronavírus miatti leállások után került az üzletekbe a Jethro Tull ’Stormwach’ című kiadványa, egyszerre CD és vinyl változatban, melyek a Steven Wilson által készített újrakeverést tartalmazzák.

Az 1967-ben alakult progresszív- majd fok-rockot játszó brit csapat már túl volt egypár korszakon és viharon, mikor 1979 szeptemberében kiadta ’Viharfigyelő’ című opuszát. Tulajdonképpen ez a tizenkettedik album: vagyis a Stormwatch volt az, mellyel a Jethro Tull elbúcsúzott a folk-rockos évektől, de egyben az is, melyet követően megkezdte harmadik nagy korszakát, és az elektronikus rock felé fordult.

Bár a váltás persze nem az egyik pillanatról a másikra törtét meg, de ezt a lemezt még a Jethro Tull fok-lemezek triójának utolsó darabjaként emlegeti a szakirodalom, és mint olyat is, mely a klasszikusnak tekintett Jethro Tull hangzás utolsó darabja. Persze ma már minden Jethro Tull hangzást a legendás csapathoz társítunk, de akkoriban a váltás sokkszerűen érte a közönséget és a kritikát is.

Maga a Stormwatch is megosztotta a közönséget és a szakírókat, és megosztja persze máid a korábbi albumok az új évtizedben következők tükrében; és talán akkor még egy olyan – akkoriban talán még nem – de ma már nagyon is aktuális téma felvetése is ráerősített erre, mint a környezeti katasztrófa.

Az újonnan kiadott, jubileumi változaton az eredeti tíz dal mellett még további nyolc dalt is hallunk – hol az eredeti zenei anyag aktuálpolitikai-társadalmi mondanivalóját, hol pedig népzenei hatásokból táplálkozó szövetét erősítve – és a kiadványhoz szép és gazdag kiállítású füzet is társul.

Komlós József JR

https://www.youtube.com/watch?v=NRuMJGKl7Zg