Kezdőlap Események Módosított menetrendek Tokióra

Módosított menetrendek Tokióra

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Elnöksége tegnapi ülésén elfogadta a koronvírus-járvány okozta helyzet miatt módosított szakmai előterjesztéseket, így egészen 2021 végéig megvan a felnőtt, és a para gyorsasági válogatott felkészülési programja. Jövőre rendkívül mozgalmas szezon vár a versenyzőkre, mert a tokiói olimpiai mellett pótkvalifikációs versenyt, világkupákat, Európa-bajnokságot, és gyorsasági világbajnokságot is rendeznek.

A sportág szakmai vezetése a vírushelyzet kezdete óta azon dolgozik, hogy a versenyzők felkészülése zökkenőmentes legyen a tokiói játékokra. 

A válogatott kerettagok március végétől hazai edzőtáborokban készültek, az olimpia halasztásának hírére pedig Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány az edzők véleményét kikérve tesztverseny-sorozatot szervezet, hogy a sportolók motivációját fenntartsa, edzettségüket felügyelje, és megtalálja az ideális összeállításokat a csapathajókban. 

“Boros Gergely szakmai igazgató, valamint a két szövetségi kapitány, Hüttner Csaba és Weisz Róbert azt is nagyon fontosnak tartotta, hogy már most kijelölje a versenyzőknek azt az utat, ami a jövő nyárra halasztott 2020-as olimpiára vezet – mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke. – Az általuk előterjesztett következő év végéig szóló felkészülési programokat a sportág Elnöksége tegnap egyhangúlag elfogadta.”

A május óta tartó tesztverseny-sorozat rövidesen lezárul. Az év legfontosabb hazai versenye az augusztusi felnőtt gyorsasági és parakenu magyar bajnokság, ami szintén fontos szintfelmérő, és válogató a szeptember végi szegedi gyorsasági és parakenu Világkupára. 

“Nagy segítség, hogy lesz Világkupa idén, ezen a hazai rendezésű nemzetközi viadalon versenyzőink felmérhetik tudásukat, ami fontos támpont az olimpiai felkészülés szempontjából – mondta Hüttner Csaba, felnőtt szövetségi kapitány. – Az őszi verseny után pedig arra fogunk koncentrálni, hogy a jövő évi pótkvalifikáción megszerezzük az hiányzó kvótákat. Mondanom sem kell mekkora előny, hogy annak az eseménynek szintén Szeged adhat otthont májusban.”

Ezen az európai pótkvalifikációs versenyen női C-1 200, férfi C-1 1000, valamint férfi K-1 200 méteren az az egység állhat rajthoz, amelyik megnyeri a jövő tavaszi pótkvalifikációs válogatót. Férfi K-2, és C-2 1000 méteren pedig azok a párosok indulhatnak, melyek az idei edzésversenyeken, valamint az augusztusi magyar bajnokságon kiemelkednek az itthoni mezőnyből. A két szám közül amelyikben nem lesz ilyen kiemelkedő egység, abban szintén a 2021-es pótkvalifikációs válogató eredménye dönthet.

Az olimpiára utazó csapatot a pótkvalifikációs versenyeken megszerzett további kvóták, valamint a két májusi válogatóversenyen, és a júniusi Európa-bajnokságon elért helyezések alapján alakítják ki. 

A gyorsasági világbajnokság 2021 szeptemberében Koppenhágában lesz. Erre az eseményre szintén a májusi olimpiai válogatóversenyek, valamint a jövő augusztusi magyar bajnokság eredményei alapján jelöl csapatot Hüttner Csaba szövetségi kapitány.