Kezdőlap Egészség Erdőfürdőzésen járt az Egészségkert csapata

Erdőfürdőzésen járt az Egészségkert csapata

Három órás vezetett erdőfürdőzésen vett részt a kecskeméti kórház Egészségkert csapata az Arborétumban Valkó Zsuzsi, erdőfürdőzés vezetőnek köszönhetően.Ezzel a csapat megkezdte az intézmény terápiás kertjének kialakítására a szakmai felkészülést, érzékenyítést a téma kapcsán.

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Egészségkert csapata idén megnyerte a 4 millió forint támogatással járó Richter Anna Díjat, orvoskategóriában. Céljuk, hogy a kórház udvarán egy testi-lelki felüdülést és gyógyítást segítő terápiás kertet valósítsanak meg.

Az erdőfürdőzés az Egészségkert csapatának első, operatív munkákat megelőző közös programja volt, hogy szakmailag-lelkileg felkészüljenek, ráhangolódjanak a kórház kertjének kialakítására. A csapat tagjai: Dr. Molnár Mária onko-pszichiáter, Gyapjas Tünde pszichológus, Lantos Lenke ápoló, Leskowsky Laura gazdasági osztályvezető- helyettes, Nagyné Szigeti Dóra PR menedzser.

Csend, nyugalom, napfény, lágy szellő, madárcsicsergés. Relaxáció, ellazulás, megnyugvás, testi-lelki felüdülés. Ebben az élményben lehet részünk, ha néhány órára kiszakadunk a nagyvárosi, zajos létből, elhagyjuk az irodát, letesszük az autót és csak a természetre és önmagunkra figyelünk.

Az erdőfürdő, azaz sinrin-joku egy japán eredetű stresszcsökkentő, irányított relaxációs séta, mely során a természet közelsége ellazít és energiával tölt fel bennünket. A módszer segítségével mélyebbé és nyugodtabbá válik légzésünk, közérzetünk jobb lesz, és nyugodtabbá válunk.A program során leülünk a fűben, megállunk egy fa mellett, elmerülünk a táj látványában. Megérintjük a növények sokféle textúráját és megfigyeljük az apró élőlényeket, melyek mellett máskor elmegyünk. 

Az erdőfürdőzés során összehangolódunk a természettel és ezen keresztül magunkkal is. Nem atúrázás, vagy sportolás, és nem is a társaság miatt megyünk ki az erdőbe. A program során nem beszélgetünk egymással, így jobban tudunk figyelni a természet hangjaira. Lassan lépkedünk, megfigyeljük a növények, bogarak mozgását, a szél és fény játékosságát. Leülünk egy fa tövébe, lehunyjuk a szemünket és megérintjük az avart, a földet. Kiválasztjuk a kedvenc fánkat, és beleképzeljük magunkat létébe.

A nagyjából 3-4 óra hosszan tartó természetes stresszoldó és immunerősítő hatású erdőfürdő közös csemegézéssel és teaceremóniával zárul.

Az erdőfürdőzés vezető a program során segít, hogy lelassuljunk és egy új szemszögből kapcsolódjunk a természeti elemekhez.Lehetőséget ad arra, hogy önmagunkra és a tájra figyeljünk. Érzékszerveink bevonásával merülünk el az erdei környezetben és ez segít elcsendesedni, lenyugodni, minőségi időt eltölteni.A rendszeres erdőfürdőzés kisimítja az idegrendszert és belső egyensúlyt hoz létre. Az erdei sétának az egyik leglényegesebb eleme az összekapcsolódás. Önmagunkkal, a természettel és egymással.

Valkó Zsuzsi az első hivatalosan képzett erdőfürdőzés vezető Magyarországon a Association of Nature and Forest Therapy képzésében. A szervezetet Amos Clifford alapította meg, aki elsők között tanulmányozta az erdőfürdőzés módszerét Japánban és honosította meg a nyugati társadalomban.

1982-ben alkotta meg a Japán Mező- Erdő- és Halgazdasági Minisztérium a sinrinjoku kifejezést, amely szó szerint erdőfürdést jelent, a gyakorlatban azonban a természettel való összekapcsolódást, relaxációs programot jelent. A 2000-es években az Erdők Terápiás Hatásának Egyesülete fogott kísérletekbe, és két éven keresztül több száz ember részvételével japán erdőkben vizsgálták az erdei és a városi környezet hatását a szervezetre. Végül kimutatták, hogy egy erdei séta stresszcsökkentő hatású az emberre, és egyéb számos pozitív következményei is vannak egészségünkre.

A Természet- és Erdőterápia Egyesületetmegalapító Amos Clifford 2012-ben számos okleveles erdőterapeutát képez a világ minden táján.Ma már Japánban és Koreában az erdőterápiás kurzusokat több egészségbiztosító is fedezi.

Dr. Csing Li „Sinrin-Joku, A fák gyógyító ereje, Az erdőfürdőzés tudomány és művészete” című könyvében részletesen leírja hogyan hat pozitívan szervezetünkre a természettel való közeli kapcsolat.Kutatások igazolják, hogy a terápia csökkenti a vérnyomást, oldja a stresszt, javítja a vérkeringést és az anyagcserét, csökkenti a vércukorszintet, javítja a koncentrációs képességet és a memóriát, enyhíti a depressziót, megemeli a fájdalomküszöböt, segít a fogyásban és fokozza a rák sejteket elpusztító fehérjék termelését a szervezetben.