Kezdőlap Zenei élet Notre Dame – Cathédral d”Emotions

Notre Dame – Cathédral d”Emotions

A kiadvány a párizsi Notre-Dame-ban 2019. április 15-én történt tűzesetre emlékezik az újjáépítés megkezdésének alkalmából. A székesegyházban 800 éve működő énekes-iskola kórusa az épülethez kötődő szerzeményekből készített válogatást.

Sokkolta az egész világ közvéleményét, amikor tavaly egy tavaszi éjszakán leégett a párizsi Notre Dame tetőszerkezete. A magasra felcsapó lángok, a huszártorony leomlása, a beomló tetőelemek látványa nemcsak a párizsiak meg a franciák szemeiben tükröződve volt horrorisztikus látvány – de azoknak is, akik életükben sosem jártak Párizsban. A székesegyház – mely bár sok Notre Dame: azaz Miasszonyunk templom van Franciaországban, mégis az egyetlen Notre Dame a nagyvilág előtt – mindenkinek szinte közeli ismerős a tankönyvek és az albumok lapjairól.

Ez a székesegyház az, melyet 850 éves történelme, egyedülálló szépsége és irodalmi vonatkozásai ”a” Notre Dame-má tettek, s bárki kimondja e szót a művelt világban, megjelenik a kéttornyos épület a fantáziánkban. Victor Hugo, vagy például Marcel Proust, és nagy festők egész sora pedig tovább színezi e képet.

A párizsi Notre Dame 800 esztendeje rendelkezik saját kórussal – és persze a nagy és híres templomi intézményekhez hasonlatosan kórusiskolával is, a kezdetektől egy egészen a máig ívelő, jól dokumentálható, élő hagyományt ápolva. A Cathédral d”Emotions címmel most megjelent Warner Classics válogatás ezt a történetet meséli el a Maîtrise Notre-Dame de Paris és az Ensemble vocal de Notre-Dame de Paris  együtteseinek 2012 és 2018 között rögzített felvételeivel, Henri Chalet, Sylvain Dieudonné, és Lionel Sow vezényletével.

A párizsi Notre Dame kórusai nem hagyományos fiúkórusok, hanem vegyes kórusok, a Maîtrise Notre-Dame de Paris keretei között a gyermekek és a fiatal felnőttek, míg a Ensemble vocal de Notre-Dame de Paris énekegyüttesében a felnőttek énekelnek.

A most kiadott albumukon a két kórus tagjai olyan, a székesegyház máig élő koncertgyakorlatához és istentiszteleti szolgálataihoz kötődődő darabokat adnak elő, mely reprezentálni hivatott az elmúlt 850 évet. Ezért a vegyes műsorválasztásban a XII. századi trubadúr: Gautier de Coincy a Szűzhöz szóló imádságos dalától és a XIII. századi gregoriántól kezdődően az angol karácsonyi dalokon át jutunk el az angol Gustav Holstig, a velszi William Mathias-ig, és az amerikai Morten Lauridsenig; valamint természetesen a kortárs francia zeneszerzők vallásos szerzeményéig, akiket itt Jean-Charles Gandrille, Philippe Hersan, és Yves Castagnet képvisel.

Szép kóruséneklést és felfedezésre érdemes kompozíciókat hallunk ezen a hangulatos, megérintő CD-n, melynek műsora egyébként dupla vinyl formátumban is elérhető.

Komlós József JR