Kezdőlap Események Népzenei híreink a határon innen és túlról

Népzenei híreink a határon innen és túlról

Az idei Táncháztalálkozót április helyett október első hétvégéjén rendezi megy a Táncház Egyesület, országosan több helyszínen. Budapesten az Urániában, a Fonóban, a Bolgár Művelődési Házban és a TRIP Hajón találkozhatunk népzenével, filmvetítésekkel, táncos családi programokkal. A Halmos Béla Program – mint a rendezvény hivatalos partnere – a TRIP Hajót tölti meg a szombati napon programokkal. A gyermekekre és felnőttekre is gondoltak, így a napot a Klárisok interaktív koncertje indítja. Késő délután aztán igazi különlegességekkel készülnek– a sort Annus Réka nyitja, aki előadóművészként és pedagógusként is fontosnak tartja a máig élő népzenei adatközlőkkel való találkozásokat és gyűjtéseket, ezért saját bevallása szerint ő maga is folyamatosan tanul. Ezúttal zenekarával együtt érkezik. Utánuk következik a Pengetős Trió, akiknek muzsikájában a citera, a tambura, a koboz, mint rég nem látott rokonok találkoznak. Őket követi a Somló Banda, akiknek műsorában a Kárpát-medence népzenei hagyományának legszebb dallamai csendülnek fel. Az estét pedig a friss Womex-életműdíjas Lakatos Mónika zárja Cigány Hangok nevű formációjával. A TRIP Hajón három helyszínen zajlanak majd a programok, az érdeklődők válogathatnak még a Mesepárbaj, a kamasztáncház, a “Tágasságot nekünk is!” programok közül is, és helyszíni kézműves gyerekprogrammal is készülnek. A részletes program itt található.

Újabb pályázatok kerültek kiírásra az NKA Halmos Béla Programban. Ezúttal három, a népzenéhez kapcsolódó, mégis nagyon szerteágazó altémában van lehetőség a pályázatok benyújtására. Amennyiben népzenével vagy világzenével foglalkozol, lehetőséged van támogatást igényelni jövő évi nagykoncertedre, vagy egy legalább hat állomásból álló turnéra. A pályázat természetesen igyekszik reagálni a járványhelyzet okozta nehézségekre, így egyrészt a koncerteket egészen jövő év augusztus 31-ig megvalósíthatod, másrészt kizárólag 500 fő alatti koncertek tervezhetőek. Ezen kívül a népzenei táborok illetve konferenciák megvalósítását támogatja a Program. Utóbbinál feltétel, hogy a Kárpát-medencei és moldvai magyarság, valamint a velük együtt élő nemzetiségek témakörében kerüljön megrendezésre. Mindhárom altémára a pályázatok benyújtási határideje október 20., éjfél. A részletes kiírás az NKA honlapján található.

Az idei WOMEX a digitális térbe költözik! A pandémiás helyzetre reagál a világzene vezető nemzetközi fesztiválja, amelyet idén október 21-25. között rendeznek meg Budapesten. Ez lehetőséget biztosít a világ minden táján a résztvevőknek arra, hogy megbeszéléseket folytassanak, hogy a zene varázsa továbbra is a mindennapjaink része legyen, és hogy a nemzetközi kapcsolataink ne kopjanak el ezekben a nehéz időkben. Az első digitális WOMEX-re jegyek itt válhatók. Hazai partnerük a Hangvető, akik nem mellesleg október 9-10-én a Budapest Ritmo egy egészen különleges, újragondolt formáját hozzák el az élőzene szerelmeseinek – a Budapest Ritmo Piknik hazaibb, nyüzsgőbb, szabadabb és levegősebb, ingyenes koncertekkel várja a látogatókat három belvárosi köztéren. A részletes program ide kattintva található.