Kezdőlap Zenei élet Taylor Swift: folklore

Taylor Swift: folklore

Új albummal lepte meg rajongóit Taylor Swift – a napokban az Universal Music kiadásában megjelent a folklore.

Az amerikai énekes Instagramján jelentette be a hírt: kevesebb, mint egy évvel a Lover megjelenése után máris új lemezt készített: „A legtöbb dolog, amit erre a nyárra terveztem, nem jött össze – viszont valami, ami egyáltalán nem volt tervben, ÖSSZEJÖTT” – írja Swift posztjában.

A folklore-on eddig sosem hallott dalok szerepelnek, amelyeken állandó producer-társa: Jack Antonoff (aki nem mellesleg a Bleachers énekese) mellett a The Nationalből ismert Aaron Dessnerrel közösen dolgoztak: Dessner a 16 dalból 11-et társíróként vagy producerként jegyez, Dessner ikertestvére, Bryce pedig a nagyzenekari betétek hangszereléséért felelt.

„Egyszerre voltam izgatott és éreztem megtisztelve magam, amikor Taylor áprilisban megkeresett azzal, hogy volna-e kedvem együtt dolgozni vele néhány dalon (mindketten a saját otthonunkban persze), amit az új albumára szán. Azt gondoltam, hogy a távolság miatt több hónapig fog tartani a munka, de nem sokkal az első ötletelésünk után felpörögtek az események, és egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy 11 dalt teljesen befejeztünk” – mesélt az alkotói folyamatról Aaron Dessner egy Instagram-posztban.

Érdekes ez a lemez: nyugodt, természetközi, szinte filozofikusan lágy hangulatok, country-s hangzások jellemzik – és mellette szókimondó szövegek.

A dalok között mindössze egy olyat találunk, amelyben vendégelőadó működik közre: az exile-t az amerikai folk ikonikus alakjával, Bon Iverrel közösen írta és vette fel Taylor Swift.

A lemezzel egy időben megjelent egy videoklip is, a ’cardigan’ című dalhoz: