Kezdőlap Egészség Mit tehetünk a boldog babákért?

Mit tehetünk a boldog babákért?

Kisgyermekkori betegségek megelőzése, érzékenység és allergiák stb.
Hogyan befolyásolja a bélflóra a gyerekek immunrendszerét?

AZ IMMUNREDSZER FELADATA

Az immunrendszer a szervezet védekező rendszere.
Feladata, hogy a külső kórokozókkal szembeni védelmet biztosítsa, a daganatos sejteket elpusztítsa. Feladata, hogy megkülönböztesse az idegen sejteket, anyagokat a szervezet sajátjaitól.

HOGYAN IS SZERZÜNK VÉDETTSÉGET? MEGMUTATOM
A kisgyermekkor korai a szakaszában fokozatosan alakul ki ez az aktív védekező rendszer az immunrendszerünk. Ezek úgynevezett immunogén anyagok (antigének) amelyek a szervezet védelmi rendszerét riasztják, és immunválaszt hoznak működésbe. Immunválaszkor a testidegen anyagokat eltávolítja, illetve közömbösíti az immunrendszer. Az első 3 éven múlik az immunredszerünk!
Hogyan tudom átadni?


A KISFILMBŐL KIDERÜL. (https://www.facebook.com/1381048142004542/videos/763318067850906/)
Mit tehetünk a boldog babákért?
IMMUNERŐSÍTÉS Bélflóra pótlás!
Az anyaméhben a magzat szinte csíramentes, a bélflóra kialakulása a születés során kezdődik meg, amikor is a szülőcsatornán áthaladva baktériumok kolonizálódnak (megtapadnak és szaporodnak).
Az anyatejjel táplált csecsemőkben főként a jótékony Bifidus- és Lactobacillus-flóra kolonizálódik, szemben a tápszerrel táplált csecsemőkkel, akiknél vegyes flóra alakul ki, a patogén baktériumok nagyobb előfordulásával.
Csecsemőkorban azért előnyös a prebiotikus oligoszacharidok adása, mert miközben viszonylag nagy koncentrációban megtalálhatóak a női tejben, addig a hagyományos szénhidrátösszetételű csecsemőtápszerek nem tartalmazzák ezeket a vegyületeket.
Tápszeres táplálás esetén azonban a csecsemők számára fontos a probiotikumokat és prebiotikumokat tartalmazó csecsemőtápszerek fogyasztása.
Koraszülött csecsemők esetében szervezetük éretlensége miatt, gyakrabban kapnak antibiotikumot, ami szintén kedvezőtlenül hat a bélflórára.
A császármetszéssel született babák flórája is más – nem a jótékony baktériumok kolonizálódnak – melynek egyik következménye a táplálékallergia megjelenése.
Az első néhány életévre gyakorolt bélflóra hatás, befolyásolja a felnőttkori egészséget is.
Huszonhat vizsgálat összevont elemzése szerint ez a későbbi életkorban 32%-kal növeli az ételallergia, 23%-kal a szénanátha, 18%-kal az asztma kockázatát (Bager és mtsi., 2008).
Tekintve, hogy manapság már a szülések 30-40%-a császármetszéssel történik, ez is egy ásónyom civilizációnk sírgödrében.
Már a terhességi stressz is kihat a baba bélflórájára. Nem beszélve az élelmiszerekkel bevitt (színezők, ízfokozók, tartósítók stb.) anyagokról.
Az olyan gyomor-bélrendszeri tünet, mint a székrekedés, hasmenés, hasfájás sok neurológiai betegség esetén gyakori, akárcsak a bél baktérium összetételének rendellenessége (dysbiosis).
A dysbiosis következtében fellépő változás egy erős, gyulladást elősegítő anyag (LPS) képződéséhez és véráramba jutásához vezet, ami fokozza az érzelemszabályozásért felelős területek aktivitását, és a gyulladásos citokinek termelését.
Mivel felborult az egyensúly, ezért az anya nem tudta átadni gyermekének azokat a hasznos baktérium törzseket, ami elősegíti az újszülöttet az anyatej megemésztésére.
Többek között ezért hasfájósak az újszülöttek.
Igazolt, hogy a kismama terhesség alatti probiotikum-fogyasztása a későbbiekben kihat a gyermek egészségére is. Ritkábban lesznek allergiásak a gyermekek, és ritkábban jelentkezik esetükben az ekcéma (más néven atópiás dermatitisz vagy neurodermitisz). A csecsemők és két évnél fiatalabb gyermekek mintegy 15%-át érintő, viszketéssel, kipirosodással járó bőrbetegség gyakorisága jelentősen csökkenthető a terhesség alatti probiotikum-alkalmazással. Klinikai vizsgálatok alapján a csecsemőkorban kialakuló atópiás dermatitisz megelőzése céljából a terhesség és szoptatás alatti lactobacillus rhamnosus GG szedése bizonyul a leghatékonyabbnak. A siker érdekében a terhesség utolsó trimeszterében javasolt leginkább a probiotikum szedése, illetve a szoptatás ideje alatt, különösen az első hat hónapban.
Fontos baktériumok hiányoznak a császármetszéses babák szervezetéből.
VAN MEGOLDÁS! PRE- ÉS PROBIOTIKUMOK PÓTLÁSA! HÍVJ BÁTRAN SEGÍTÜNK: +36 30 316 2443

Forrás: Egészség kuckó Facebook oldala
Kép: nlc.hu