Kezdőlap Zenei élet Trio Kontraszt: A feledésbe merült idő rejtélyes képfoszlányai

Trio Kontraszt: A feledésbe merült idő rejtélyes képfoszlányai

Nagyon könnyen befogadható és megszerethető jazz-album a BMC Records új őszi kiadványa: irodalmi átfedésetekből építkező gondolati zenéket hallunk Kovács-Tickmayer, Grencsó és Miklós triójától.

A Kovács Tickmayer István (zongora, preparált zongora, Hammond C-3 orgona, Fender Rhodes, elektronika), Grencsó István (tenor- és szopránszaxofon, klarinét, basszusklarinét, fuvola) és Miklós Szilveszter (dob, ütőhangszerek) felállású Trió Kontraszt harmadik albumának kontrasztjai finomak, az itt utalt irodalmi vagy képzőművészeti hivatkozásokhoz hasonulóan költőien érzékletesek és szépek.

Már a lemez címe is jelzi ugyanis azt a költőiséget, mely ezen a lemezen hangokban megjelenik. Adott és ismert képi világ zenei reflexióit halljuk hangulatokba öntve esetenként: mint például az albumot nyitó „A varázsló kertje” – melyen keresztül az avatott hallgatót mindjárt nyitásként a Gulácsy-festményre asszociálhat.

A Kovács Tickmayer István szerzeményeiből összeálló, stúdióban felvett programban mindvégig jelen van a filmzene-szerűség és a szó szerinti értelemben vett játékosság is, a tonalitás és a technika mélysége magával ragadja a hallgatót szépségével. Végig lenyűgöző hatású, talán éppen a boldogan felelőtlen hatvanas évek hangulatának jó illatú szellőjét árasztó remek alkotás a Trió Kontraszt legújabb megjelenése.

Komlós József JR