Kezdőlap Adomány Emlékplakettel elismert közéleti tevékenység

Emlékplakettel elismert közéleti tevékenység

Dr. Ábrahám Tibor, a Kecskeméti Konzerv Kft. korábbi gyárigazgatója a sikeres pályafutása alatt sok újítást, szabadalmat valósított meg a rakodólap-rakó-, ürítő – és csomagoló-berendezések családjának létrehozása folyamán. Fejlesztéseit számos elismeréssel jutalmazták a több évtizedes magas színvonalú munkássága során. A munka mellett sokrétű közéleti tevékenységet is folytatott, többek között az Országgyűlésben kamatoztatta a civil életben megszerzett tapasztalatait. A közelmúltban emlékplakettet vehettek át azok a korábbi képviselők, akik a rendszerváltás utáni első Parlamentben tevékenykedve küzdöttek az ország felemelkedéséért, s dr. Ábrahám Tibor büszkén tekint arra, hogy az ő munkáját is elismerték ezzel a díjjal.

Elismert közéleti tevékenység

1988-ban kezdtem aktívan politizálni, amikor beléptem a nagykőrösi MDF szervezetébe. Ennek rövid ideig voltam tagja, és mivel nem értettem egyet az MDF úgynevezett harmadik utas gazdaságpolitikájával, ezért átléptem az akkori új eszmei áramlatot jelentő SZDSZ-be.1990-től 1998-ig két cikluson keresztül a Magyar Országgyűlés országgyűlési képviselője voltam megyei pártlistáról bekerülve. A parlamentben a gazdasági bizottság tagjaként dolgoztam 1992-től összesen hat évig.1998-ban kiléptem az SZDSZ-ből, és azóta nem vagyok tagja egy pártnak sem. Örülök, hogy tagja lehettem a rendszerváltás utáni első Parlamentben dolgozó illusztris társaságnak, és megtisztelő, hogy jelenleg is akadnak olyan emberek, akik ennyi év távlatából is elismerik a több évtizedes közéleti tevékenységemet.

Az alkotás öröme

Pályafutásom során végig azt a vezérelvet követtem, hogy mindig tisztelettel néztem azokra, akiktől tanulhattam – a tanáraimra, feletteseimre –, valamint soha nem elégített ki a vezetői pozíció, az „íróasztal”, hanem alkotó emberként igyekeztem tevékenykedni. Óriási örömmel töltött el, hogy nemcsak egy pályán mozoghattam, hanem szélesebb spektrumban is maradandót alkothattam: a Toldi Miklós Szakközépiskolában tanítottam, majd szakkönyvet írtam, mellette pedig gazdasági vezetőként haladtam előre. Volt egy kutatási területem – a magas viszkozitású termékek hőkezelése –, amelyből végül ledoktoráltam. Öt humán filozófiai, irodalmi jellegű könyvem, egy politikai humor-gyűjteményem és egy politikai művem, a Periszkóp jelent meg az elmúlt évtizedben. A Heti Hírek Dél-Pest megyei közéleti lap tulajdonosa és főszerkesztője vagyok, mely újságban rendszeresen publikálok, 2014-től pedig megválasztottak a Jobb Nagykőrösért Civil Egyesület elnökének.

Szakmai karrier

Dr. Ábrahám Tibor 1945. július 27-én született Nagykőrösön, és 1963-ban érettségizett az Arany János Gimnáziumban. 1968-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán élelmiszeripari gépészmérnökként és mérnöktanárként végezve két diplomát vehetett át. 1981-ben vegyipari gépekről írott munkájával egyetemi doktori címet szerzett, míg 1988-ban gazdasági mérnöki másoddiplomát kapott.
1968-tól 1992-ig a Nagykőrösi Konzervgyárban dolgozott, üzemi főgépész, tmk-vezető, igazgatóhelyettes, majd műszaki igazgató beosztásban. 1973-tól 1989-ig a Nagykőrösi Toldi Miklós Szakközépiskolában oktatott. 1992-től a Bonduelle zöldségfeldolgozó konzervgyár vezérigazgatójaként tevékenykedett. 1999-től a Kecskeméti Konzervgyár vezérigazgatója, majd rövid ideig az UNIVER Product Rt. vezérigazgató-helyettese volt. 2005-től 2017-es nyugdíjba vonulásáig a Kecskeméti Konzerv Kft. gyárigazgatója, résztulajdonosa. Többszörös újító, konzervipari és csomagolástechnikai szak- és tankönyvek szerzője, illetve társszerzője.

Díjak, kitüntetések

Kiváló Újító (1974), Kiváló Arany Fokozatú Feltaláló (1977, 1982, 1984), Élelmiszeripar Kiváló Dolgozója (1975), Magyar Élelmiszeripari Tudományos Egyesület Nívódíja (1976), Ifjúságért Érdemérem (1981), Ipar Legjobb Egyszemélyi Újító Elbírálója (1982), Munka Érdemrend bronz fokozata (1988) Nagykőrös Pro Urbe Díja (1996), BME „Tiszteletbeli külsős Oktatója” (2015), Életfa Emlékplakett Bronz Fokozata (2015)