Kezdőlap Egészség-szépség A D-vitamin fontossága szervezetünknek

A D-vitamin fontossága szervezetünknek

Ma a D-vitaminról, a szuperhormonról osztom meg Veletek Dr. Sándor Edit írását. Érdemes elolvasni!

Egy fantasztikus anyag működik a szervezetünkben. Amerikai kutatók ma már nem is vitaminnak, hanem „mester hormon”-nak nevezték el. Segít a vérnyomás, a csontsűrűség, a hangulat, a viselkedés, izomerő szabályozásában, serkenti a haj növekedését, az immunrendszer működését. Felelős a programozott sejthalálért, melynek feladata a sérült vagy rákos sejtek szaporodásának megállítása. A D-vitamin fontosságát az orvostudomány sokáig nem ismerte fel. Néhány évvel ezelőtt a kutatók úgy gondolták, hogy ez a csodálatos vitamin, csak a csontok egészségére van pozitív hatással. Ma már tudjuk, hogy a D vitamin receptorok minden sejtünkben jelen vannak és felelősek egészséges működésükért. Szervezetünkben a D-vitamin a bőrben, a napfény UVB sugarainak hatására keletkezik, akár 50.000NE naponta, de átlagosan 20.000NE a fénybehatástól függően.

Ahogy barnul a bőrünk, a termelt D-vitamin mennyisége jelentősen csökken.D-vitamint az elfogyasztott ételeink is tartalmaznak, de ez messze nem fedezi a napi szükségletet. Összehasonlítva a testünk által termelt D-vitamin mennyiséget és az élelmiszerekben találhatót, az élelmiszerek (máj, tojás, tej, stb.) minimális dózist tartalmaznak, ami éppen elég a csontozat ép működéshez, az angolkór elkerüléséhez.Testünk elsődleges D-vitamin gyára a bőrünk és a napfény lenne, ha életmódunk nem gátolná ezt jelentősen. A nyugati kultúrában elterjedt felfogás, hogy a napozás káros, rákkeltő, ráncosítja, öregíti a bőrt. Bőrünk védelmében magas faktorú test és arckrémeket használunk, sminkeljük magunkat, ezzel akadályozva a D vitamin előállítását. Életformánknak köszönhetően, alig tartózkodunk szabad levegőn, sok időt töltünk zárt térben, ahol az ablaküveg kiszűri a D-vitamin előállításához szükséges UVB fényt. Minél barnább a bőrünk, annál több, akár 5-ször, 6-szor hosszabb ideig kell a napon tartózkodnunk, azonos mennyiségű D vitamin előállításához, mint a világosabb bőrűeknek. Tévhit, hogy a szoláriumozás és az ott nyert barnulás egyúttal a D-vitamin képzést is biztosítja. Az elhízás és a kor előrehaladtával, tovább csökken a bőr D-vitamin előállítási képessége. A mediterrán területeken végzett kutatások megdöbbentő eredménnyel zárultak.

A kutatók azt várták, hogy ezeken a területeken a nagy mennyiségű napfény hatására az emberek D-vitamin szintje a normál értéknél magasabb lesz, ám ez még a nyár végén sem következett be, az átlagosnak mondható értéket is csak ritkán érték el. Az iparosodott országokban különösen fontos a megfelelő D-vitamin kiegészítés, leginkább a szervezet által jól hasznosítható D3 vitamin formájában. A D3 vitamin, más néven kolekalciferol régebben megállapított maximális napi adagja 600NE egység csak ahhoz volt elegendő, hogy megakadályozza az angolkór kialakulását. Napjainkban a kutatók sokkal magasabb D3 vitamin bevitelt ajánlanak, felnőtteknek 1500-2000 NE-et vagy idős korban akár 5000NE egységet is naponta, megelőzés céljából.D-vitamin a szuperhormon A D-vitamin valójában egy mesterhormon, mely szabályozza és összehangolja teljes hormonrendszerünk működését, ezáltal hatással van általános egészségünkre, keringésünkre, lelki állapotunkra, fizikai erőnlétünkre, immunválaszainkra. Magas vérnyomás esetén, számos tanulmány kimutatta a szervezet alacsony D-vitamin szintjét. A D-vitamint pótolva jelentős javulás állt be, azaz csökkentek a vérnyomásértékek. Állatkísérletek azt mutatják, hogy a magas D-vitamin szint nagymértékben csökkenti a szívroham kockázatát.Az alacsony D-vitamin szintet összefüggésbe hozták 18 különböző típusú rákbetegséggel, beleértve a mell-, végbél-, vastagbél-, prosztata-, tüdő-, orális, nyelőcső-, gyomor-, hólyag-, petefészek-, vese-, méh-, méhnyak-, epehólyag-, gége-, hasnyálmirigy rákot, valamint, non-Hodgkin l és a Hodgkin limfómát.Nagy stresszhatásnak kitett embereknél a D-vitamin pótlás segíthet a stressz kezelésében, az adrenalin és noradrenalin szint működés szabályozásával, mely funkció megfelelő működésénél az agynak D-vitaminra van szüksége.

Mivel a stresszhatás emeli az adrenalin szintet, a tartósan magas adrenalin szint miatt a szervezet ’vészreakcióban’ működik, amíg nem kap elég noradrenalint, ami a normális szint beállítását segíti. Köztudott, hogy a tartós stressz az egész szervezet működésének egyensúlyát felborítja, mely depresszión, különböző szívbetegségeken keresztül, szexuális problémákat és még sok más megbetegedést okozhat.Amerikai orvosok autoimmun betegségek, így rheumathoid arthritis, lupusz, valamint 1-es típusú cukorbetegség kezelésében alkalmazzák jelentős eredményekkel. Nagymértékben növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni védekező képességét. A kutatások kimutatták, hogy azok, akik D-vitamin kiegészítést kapnak, kevésbé érzékenyek a tuberkulózisra, de akár a szokványos szezonális vírusfertőzéseknek is jobban ellenállnak. Finnországban, csecsemőkön végzett tanulmány kimutatta, hogy 1 évig napi 2000NE D vitamin adagolásával 80%-al csökkent az I. típusú diabétesz kockázata, mely hatása további 30 évig érvényesült. Bár a D vitamin nem vakcina, mégis az eredmények azt mutatják, hogy legalább olyan hatásos. Az északi területeken, ahol a napsütés nem elegendő a megfelelő D-vitamin szint fenntartásához, a menopauzás nők körében 3 kontroll csoportos kutatást végeztek: az első csoport placebo-t, a második 1000mg kalciumot, a harmadik 1000mg kalciumot és 1000NE D-vitamint kapott. Az eredmény kimutatta, hogy a D-vitamint kapó csoportban minden típusú rákbetegség kialakulásának a kockázata 60%-al csökkent.

A szakértők szerint idősebb korban a D vitamin pótlása kevesebb csonttörést és erősebb izomzatot eredményez még a már csontritkulásos betegeknél is. Ennek oka a D vitamin által erősebbé vált izomzat. A D vitaminról egyre többet tudunk, intenzív kutatás folyik napjainkban is, hogy felderítsék, milyen életfolyamatokban játszik még szerepet. Vélhetően szinte minden sejt egészséges működéséhez szükséges. A magyar lakosság 95%-a D-vitamin hiányosnak tekinthető egy 2013 évi reprezentatív felmérés alapján, ezért különösen figyelni kell a megfelelő pótlására, minden életkorban.

( Korhatártalanul című könyvemből)

Kedvezményes csomagajánlatunk Január végéig 2 + 1 havi Alga ajándék.
Kérdésed van hívj bátran! +36 303162443
Szuper összetevők + Pre- és probiotikum a tökéletes felszívódásért és a hasznosulás érdekében, ráadásul dupla megerősítés az immunrendszernek.
https://www.nics.hu/Default.aspx…

Forrás: Egészség kuckó Facebook oldala