Kezdőlap Adomány Száz éves a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Száz éves a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Hazánk legnagyobb humanitárius szervezetének ifjúsági tagozata idén februárban ünnepli fennállásnak századik évfordulóját. A közel 24.000 tagot számláló ifjúsági mozgalom az elmúlt évtizedekben számos sikeres programot valósított meg, melyekkel többek között a humanitárius értékekre és az egészséges életmód fontosságára hívták fel a fiatalok figyelmét.

A Magyar Ifjúsági Vöröskeresztet 1921. február 9-én alapította dr. vitéz Simon Elemér a Magyar Vöröskereszt akkori elnöke. A szervezeti szabályzat kidolgozása és elfogadása utána 1921. február 9-én, kereken 100 évvel ezelőtt megkezdte munkáját a 21 tagú központi bizottság. Még ugyanebben a hónapban Budapesten, Balatonarácson, Bicskén és Pesterzsébeten megalakultak az első ifjúsági csoportok.  A Magyar Vöröskereszt ifjúsági tagozata az elmúlt száz évben végig a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom alapelveivel (emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség) összhangban végezte tevékenységeit. Nevéhez köthető többek között az Anyák Napja meghonosítása is. Kezdeményezésüknek köszönhetően, hazánkban 1925 óta ünnepeljük május első vasárnapján az édesanyákat.

Az elmúlt tíz évben, a korábbi hagyományokat megerősítve a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt elindította a Bázisóvoda és Bázisiskola hálózatát, melyhez csatlakozva az oktatási intézmények egy komplex program mentén valósíthatják meg az egészséges életmódra nevelést és a humanitárius értékek átadását. A szakmai közösség jelenleg mintegy 90 óvodából és 170 iskolából áll.

Az ifjúsági szervezet évről-évre versenyekkel igyekszik bevonni a fiatalokat: kiemelkedő a legfiatalabbak ellátását fókuszba állító Országos Csecsemő- és Kisdedgondozási Verseny, az Országos Elsősegélynyújtó Verseny valamint az Országos HIV/AIDS Prevenciós verseny, mely többek között a szexedukáció fontosságára hívja fel a figyelmet. A versenyek mellett rendszeresen különböző tematikájú táborokkal szólítják meg az egyes korosztályokat. A Hétcsoda Élménytábor keretében a fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű gyerekek számára szerveznek élménypedagógiai módszerekkel színesített programokat, míg az Országos Kortársfelkészítő tábor a serdülők számára nyújthat hasznos ismereteket.  A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat keretében 2007 óta minden nyáron több mint 300 önkéntes figyel a pihenni vágyók testi épségére. A szolgálat lehetőséget biztosít az egészségügyi hívatás iránt érdeklődő fiataloknak ismereteik gyakorlati kipróbálására. 

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tavaly, a pandémia ellenére is több sikeres programot valósított meg, a járványhelyzetre reflektáló innovatív megoldásokkal, legyen, szó a Hétcsoda élménydobozokról, vagy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közös BABA PAKK-okról.  A szervezet nagykorú önkéntesei kivették a részüket a koronavírus-járvány elleni harcból is. Többek között a betegeket értesítő telefonos diszpécserszolgálatok munkáját segítették, valamint részt vettek a határokon átkelők testhőmérsékletének ellenőrzésében.

Az idei év több szempontból is jelentős, hiszen a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt centenáriuma mellett a Magyar Vöröskereszt is idén májusban ünnepli megalakulásának 140. évfordulóját. A jubileumi programok, csak úgy, mint a táborok, előreláthatólag nyáron kerülnek megszervezésre.