Kezdőlap ÉT-TRENDEK A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének táplálkozási ajánlása COVID idejére

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének táplálkozási ajánlása COVID idejére

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után
gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalmakkal vagy éppen csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával. A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást. Másfelől az sem mindegy, milyen kondícióban kap el minket egy betegség. Noha a COVID esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes. Egy friss svájci kutatás szerint az alultáplált belgyógyászati
betegeknél 20%-kal csökkenthető a halálozási arány táplálkozásterápiával.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása a betegség utáni regenerációhoz:
tanácsok fogyás és/vagy alultápláltság esetén
 rendszeresen ellenőrizzük a súlyunk alakulását
 együnk gyakran, keveset, főétkezések közé feltétlenül iktassunk be 2-3 kisebb étkezést
 részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, pl. halat, vagy csirkehúst rizzsel, túróval töltött héjában sült burgonyát
 dúsítsuk az ételeinket például reszelt sajttal, darált mandulával, dióval vagy éppen tejporral
 fogyasszunk bőségesen folyadékot, a palettát színesíthetjük tejes italokkal is, amelyekkel a vízhez képest plusz tápanyagokat és kalóriát nyerhetünk
 súlyos étvágytalanság és jelentős fogyás esetén speciális roboráló készítményekre és tápszerekre is szükség lehet, ilyenkor az étrend szakszerű összeállításáért forduljunk dietetikushoz
tanácsok étvágytalanság, az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén
 nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket
 az intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, fűszerekkel, savanykás gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek az ételek
 a változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes kísérletezni
 ha túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például mézzel
 fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket
 kisebb tányéron nem hat riasztóan soknak az étel
 szájszárazság esetén gyakrabban öblítsünk szájat, de ne használjunk alkoholos szájvizeket, a nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása tanácsok fáradtság esetén
 a puha, magas víztartalmú ételek fogyasztása könnyebb lehet fáradtság és légszomj esetén, jó szolgálatot tehetnek a különböző szószok, mártások is a fogások nedvesítésében
 hagyjunk magunknak elég időt az étkezésre
 ha túl fáradtak vagyunk a főzéshez, bátran válasszuk a készételeket, vagy rendeljünk házhoz