Kezdőlap Kiemelt Közlemény – vakcina

Közlemény – vakcina

endben zajlik a Covid elleni védőoltások beadása Kecskeméten. Az önkormányzat az ESZII segítségével folyamatosan tartja a kapcsolatot a háziorvosokkal annak érdekében, hogy abban nyújthasson segítséget, amiben az orvosok azt igénylik. Jelenleg a háziorvosok  saját praxisban oltják a betegeiket, külön oltópontokra nem tartanak igényt. Ezzel párhuzamosan a rendelkezésükre bocsátott beteglista alapján a kórházban működő oltópontra is irányítják a betegeket, meghatározott idősávokban. Az önkormányzat és az ESZII munkatársai a betegirányítás, oltásszervezés területén segítik a háziorvosokat, amivel jelentős adminisztrációs terhet vehetnek le a vállukról.
Az alapellátás egy része az oltópontokon is segítséget nyújt, ugyanis 8 gyermekorvos ajánlotta fel, hogy a kórházi oltópontokon a lakossági oltásokban részt vesz. Továbbá védőnők és önkéntes segítők állnak készenlétben, hogy igény esetén az adminisztratív teendőket segítsék, a betegirányítás koordinációjában segítsenek. Erre a háziorvosok jelzése szerint még nincs szükség, de az oltások számának növekedése esetén erre is készen állunk.
Az oltások megkezdése előtt született egy terv, amelyben kijelöltünk 5 háziorvosi rendelőt, ahol rendelkezésre áll az infrastruktúra ahhoz, hogy szükség esetén oltópontokat alakítsunk ki. Folyamatosan egyeztetünk az alapellátás orvosaival, hogy azonnal tudjunk reagálni az esetleges változásokra. A kórház a kormányhivatallal szoros együttműködésben nagyszámú oltópontot üzemeltet, ahol folyamatosan zajlik a lakossági oltás. Ezen a héten csütörtök és vasárnap között végzik az aktuális kampányoltást. Összesen 16 oltóponton zajlik jelenleg is az oltások beadása a kórházban. A Bőrgondozó Intézetben kijelölt 6 oltóponton a Pfizer, illetve Szputnyik vakcinával a 2. körös oltások zajlanak. A Rendelőintézetben kijelölt 8 oltóponton csütörtökön a 18 év feletti krónikus betegek oltása történt meg, AstraZeneca vakcinával.
Szintén a Rendelőintézetben 2 oltópontot jelöltek ki a rendvédelmi szervek dolgozóinak oltására.
Jelenleg ugyan nagy a terhelés az egészségügyön, de a visszajelzések szerint Kecskeméten a háziorvosok ebben a rendszerben jól tudnak haladni az oltásokkal. A lakosságnak köszönöm az eddigi türelmet, és további együttműködésükre számítok, hiszen ez a helyzet mindenkire nagy terhet ró.