Kezdőlap Kiemelt MaSzeSz sajtóközlemény – A világnap, ami mindenkit érint

MaSzeSz sajtóközlemény – A világnap, ami mindenkit érint

A világnap, ami mindenkit érint: március 22. a Víz Világnapja. Idén a víz értéke a fókuszban

Az idei Víz Világnap a víz értékére hívja fel a figyelmet, ezért a mottója: A víz érték! Becsüld meg! A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) www.vizertek.hu oldalán pedig megtudhatod, hogy hogyan készül és jut el Hozzád a „kék arany”, és mit tehetsz Te is azért, hogy együtt óvjuk meg vizeinket és a víz- és szennyvízhálózatot.

A tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére hívja fel a figyelmet a Víz Világnapja, amit 1993 óta ünneplünk. Az idei év mottója: „A víz érték! Becsüld meg!”, az Egyesült Nemzetek Szervezete(ENSZ) pedig azt próbáljamegmutatni, hogy milyen értéket jelent számukra a víz, milyen fontos szerepet tölt be az otthonunkban, milyen szerepet játszik a gazdaságban, a kultúrában, hogyan járul hozzá a jó közérzethez, és élteti a környezetet.www.vizvilagnap.hu

Megmutatjuk, mi van a csap mögött

Mi Magyarországon olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a nap 24 órájában, akár a 10. emeleti lakásunkban is kényelmesen megengedjük a csapot. A Föld nem minden pontján van azonban ez így, hiszen több száz millió ember él vezetékes ivóvíz- és szennyszolgáltatás nélkül. Nem véletlen, hogy a következő évtizedekben a „kék arany”, azaz a víz elérhetősége határozhatja meg leginkább a gazdaságot, a társadalmat és a mi életünket is. De vajon gondoltál már arra, hogy mi lenne, ha nem folyna többet víz a csapból? Ha azt a fejenként naponta kiengedett kb. 100 liter vizet, amit ivásra, főzésre, mosásra, tisztálkodásra használunk, neked kellene az otthonodba vinni? Ha nem egyetlen mozdulattal tűnne el a szennyvíz a lefolyóban? Tudtad, hogy a tiszta ivóvíz 9 lépésben jut el az otthonunkig, vagy, hogy a hazai vízvezeték-hálózat több mint 65 000 kilométer hosszú? Valószínűleg nem, hiszen az életünket és kényelmünket meghatározó víz- és szennyvízszolgáltatásról csak nagyon kevés információval rendelkezünk.

AMaSzeSzwww.vizertek.hu oldalán nemcsak arról kaphatsz képet, hogy hogyan is „készül” az ivóvíz, és mi történik a lakásunkban keletkező szennyvízzel, hanem víztudásodat is letesztelheted. Ezzel pedig az első lépést máris megtetted ahhoz, hogy közösen óvjuk vizeinket és a víz- és szennyvízhálózatot.