Kezdőlap Kiemelt Újra világbajnokság Magyarországon

Újra világbajnokság Magyarországon

Az ICF (Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség) igazgató tanácsának pénteki ülésén eldőlt, hogy 2025-ben Győr városa rendezheti meg a maratoni szakág világbajnokságát. A döntés után Dézsi Csaba András polgármester azt mondta, büszke arra, hogy a vizek városának jó hírét a kajak-kenu sportág viheti a nagyvilágba.

Összesen öt 2025-ös világbajnoki helyszínről döntött ma az ICF legfelső testülete. A felnőtt gyorsasági és parakenu világbajnokságot 2015 után ismét Milánóban rendezik meg, az utánpótlás vébé a portugáliai Montemor-o-Velhoban lesz, szlalomban a 2000-es Sydney olimpia pályáján, Penrithben bonyolítják a versenyt négy év múlva, ugyanennek a szakágnak az utánpótlás világeseményét pedig a franciaországi Foix kapta meg.

Magyar szempontból a legfontosabb hír, hogy 2025-ben ismét Győrben versenyezhetnek majd a világ legjobb maraton kajak-kenusai.

“Úgy gondolom, hogy a maratoni rendezvényt érintő döntés egyértelműen felteszi a koronát arra a munkára, amit a Győri Vízisport Egyesület műhelyében az elmúlt időszakban láthattunk – monda Dézsi Csaba András. – Nagyon büszke vagyok arra, hogy a folyók városában egy igazi vizes sport, a kajak-kenu viszi hírünket szerte a világban, és vendégül láthatjuk a sportág legnagyobb alakjait, a Csay Renáta – városunk díszpolgára – nevével fémjelzett regionális akadémia legfontosabb központjában.” – tette hozzá a polgármester, aki arról is beszélt, hogy a városnak szívügye a kajak-kenu sport, és sok szeretettel várják a világ legjobb sportolóit Győrbe.

A Kisalföld fővárosa 1999, 2007 és 2015 után már negyedszer rendezhet maraton kajak-kenu világbajnokságot. A maraton válogatott vezetőedzője, a győri születésű Kadler Viktor szerint ez már önmagában hatalmas megtiszteltetés.

“Még soha, egyetlen ország sem rendezhetett négy maraton vébét, nemhogy egy város. Az első két eseményen még segítőként, 2015-ben pedig már szervezőként vettem részt a győri világbajnokságon, és mindhárom fantasztikus élmény volt. A maraton szakág versenyei sehol a világon nem vonzanak annyi nézőt a helyszínre, mint itthon, ez különleges motivációs ad minden résztvevőnek, főleg a magyar csapatank ” – mondta a vezetőedző. 

Az

ICF Board ülésén arról is döntöttek, hogy 2023-ban ismét Szeged és a lengyelországi Poznan városa rendezhet felnőtt gyorsasági és parakenu Világkupát.