Kezdőlap Zenei élet Piazzolla Stories – Lucienne Renaudin Vary

Piazzolla Stories – Lucienne Renaudin Vary

Lucienne Reneaudin Vary lemezével Astor Piazzolla születésének 100. évfordulójára emlékezik a Warner hanglemezkiadó.

Astor Piazzolla neve önmagáért beszél, nem kell semmit se hozzátenni. A XX. századi zene történetén belül egy külön legenda az argentin zeneszerző, hangszerelő, harmonikás (pontosabban: bandoneonos), és zenekarvezető művészete. Személyén keresztül a tangó először világdivat – majd a világ zenei közkincsének része lett.

1921. március 11-én született Mar del Platán olasz bevándorlók gyermekeként, de rá négy évvel családostól New Yorkba költöztek. Nyolcévesen kapta első bandoneonját apjától, és tizenkét éves korában kezdett klasszikus zenét tanulni a Rachmaninov-tanítvány magyar emigránstól: Wilda Bélától. Greenwich Village vegyes világában a gengszterek és a bevándorló munkások között növekedve rengeteg hatás érte – de legjobban a tangó és Bach zenéje fogta meg.

Első tangóját tízévesen komponálta, és még csak tizenhárom volt, amikor példaképe, a tangó nagy legendája: Carlos Gardel meghívta zenekarába turnézni. Szerencséjére apja nem engedte el, Gardel ugyanis egész zenekarával meghalt egy repülőgép-balesetben. 1936-ban tért vissza családjával Argentínába, és innentől született meg az a legenda, aki később személyesen megismerkedett Rubintsteinnel, Boulanger-val, Ginasterával, és végül az őt ért amerikai és argentin hatások – valamint a jazz és a klasszikus zene egyvelegéből létrehozta saját zeneszerzői stílusát és a nuevo tango műfaját.

Piazzola születésének századik évfordulójára emlékezve Lucienne Renaudin Vary egy sokszínű albummal tiszteleg munkássága előtt, melyen a mestertől a Chin Chin, Oblivion, Mariade Buenos Aires, Chiquilin de Bachin, Chau Paris, Ave Maria „tanti anni prima”, Years of solitude, Close your eyes and listen című kompozíciók hallhatók trombitára és zenekarra áthangszerelve.

Mellette a francia trombitás-hölgy lemezén Piazzola kortársai és életútjának egyes szereplői is megjelennek: Alberto Ginastera: Danza de la moza donoza, Richard Galliano: Tango pour Claude, Nadia Boulanger: Lux aeterna, Carlos Gardel: Volver művét halljuk; a mester klasszikus idoljai közül pedig Bach: g-moll szonátája és Paganini: a-moll caprice átirata is hallható szólótrombitán.

Hangulatos album született, melyen Lucienne Renaudin Vary virtuóz játékát különböző összeállításokban is megcsillantja a Sascha Goetzel vezényelte Monte Carlo-i Filharmonikus Zenekar valamint a zenekar tagjaiból alakult vonósnégyes, továbbá Richard Galliano harmonikaművész és Thibaut Garcia gitárművész társaságában.

Komlós József JR