Kezdőlap Kiemelt Holland embercsempész és hat határsértő

Holland embercsempész és hat határsértő

Dusnoknál fogták el a bűncselekménnyel gyanúsítható külföldit.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztályának munkatársai az M9-es autóúton, Dusnok térségében 2021. szeptember 13-án 21 órakor intézkedés alá vontak egy járművet, amelyben a holland állampolgárságú sofőrön kívül hat külföldi utazott. A csoport tagjai szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a jármű vezetője a határsértőket át akarta vinni az országon, ezért ellene a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága embercsempészés gyanúja miatt büntetőeljárás indít. A holland állampolgárságú férfit előállítását követően kihallgatják, őrizetbe veszik, és a nyomozók előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​