Kezdőlap Kiemelt Pontosított közlemény!

Pontosított közlemény!

A férfi és utasa 29 határsértőt akart átcsempészni az országon. A nyomozók őrizetbe veszik és kezdeményezik letartóztatásukat.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztályának munkatársai 2021. szeptember 30-án 8 óra 40 perckor az M9-es autóúton – Dusnok térségében – intézkedés alá vontak egy külföldi kisteherautót, amelyet egy román férfi vezetett, utasa pedig egy 23 éves román állampolgár volt.  A járőrök a jármű átvizsgálása során a raktérben 29 külföldit találtak, akik szír állampolgárnak vallották magukat, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A gyanú szerint a két román férfi a határsértőket át akarták vinni az országon, ezért őket előállították. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított velük szemben. A nyomozók előterjesztést tesznek  mindkettejük letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​