Kezdőlap Kiemelt Sokan keresik most az olcsó és kisméretű házakat, de nem biztos, hogy...

Sokan keresik most az olcsó és kisméretű házakat, de nem biztos, hogy találnak

Az elmúlt másfél év során nagy népszerűségre tettek szert a családi házak. Segítette őket egyrészt a pandémia, másrészt az állami támogatások. Ugyanakkor a vevők által leginkább preferált típusok és méretek sok esetben hiányoznak a piacról.

Jelenleg egyértelműen keresleti piacról beszélhetünk a kertes, illetve kertkapcsolatos ingatlanok esetében – jelezte Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Magyarázata szerint ennek oka a járványügyi korlátozásokban keresendő, ugyanis a kijárási korlátozások időszaka főleg a lakásokban élők számára jelentett komolyabb megpróbáltatást. Emellett az online oktatás, illetve munkavégzés miatt az emberek szemében felértékelődött az otthoni környezet jelentősége a munkahely megközelíthetőségével szemben.

A házak esetében a legkönnyebben a 60-100 négyzetméteres alapterületű ingatlanokat lehet eladni. Ezekre is elsősorban rendezett környezetű, forgalomtól mentes részeken mutatkozik nagyobb kereslet. Ha ilyen adottságú ingatlant talál a vevő, akkor az gyakran alku nélkül, vagy csak jelképes, pár százezer forintos lefelé kerekítéssel kel el – tette hozzá a szakértő.

A legkeresettebbek a XIX.  és XX. kerületben is a kisméretű családi házak, ami azonban “egy nem létező kategória” – hívta fel a figyelmet Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője. Akik ilyen ingatlant szeretnének, azok legfeljebb dönthetnek arról, hogy egy nagyobb ház vagy pedig egy házrész megvásárlását vállalják inkább.  Az árak a két kerületben 20 millió és 50 millió forint között mozognak: előbbiért egy házrészt, utóbbi összegért pedig egy nagyobb családi házat kaphatunk.

Családi házakat a XIV. és XVI. kerület kertvárosi részein is keresik a vevők, annak ellenére, hogy egyre drágábbak – derült ki Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetőjének szavaiból. Mint mondta, 5-7 százalékos áremelkedés volt jellemző az elmúlt hónapokban a XVI. kerület kertes családi házainál, ahol ma már meg kell barátkozni 90-100 milliós alapárakkal egy jobb minőségű ingatlan esetében. A probléma az, hogy nem olyan a kínálat, ami ki tudná elégíteni a keresleti oldal igényeit.

Csepelre és a dél-pesti agglomeráció településeire leginkább az jellemző, hogy a legolcsóbb ingatlanokat keresik a vevők: a 20-40 millió árkategóriában próbálnak családi házat találni. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy például Szigetszentmiklóson 30 millió forintért már legfeljebb csak társasházi lakást lehet kapni – jelezte Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan XXI. kerületi és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője.

A XXI. kerületben még magasabbak az árak, így a kereslet szerény: a királyerdei részen a legrosszabb állapotú, szinte lakhatatlan házak is 60-70 millió forintba kerülnek. Így a kerületben inkább az olcsóbb, zártkerti ingatlanokra mutatkozik kereslet, melyekre azonban nem tudnak hitelt felvenni a vevők.

Dunakeszin viszont a legkeresettebbek a 100 négyzetméter körüli alapterülettel rendelkező, nappali plusz három hálószobás családi házak. Az ilyen házak értékesítési árai állapottól és lokációtól függően 60-100 millió forint között mozognak – jelezte Balla Frigyes, a Balla Ingatlan dunakeszi irodájának szakmai vezetője.

Ha egy kicsit távolabb, a Velencei-tó környékén nézünk körül, akkor ott is azt látjuk, amit a pesti kerületekben: a legkönnyebben, leggyorsabban az olcsóbb kategóriába tartozó ingatlanok kelnek el. Ebbe a körbe elsősorban a Velencei-tó északi részén található ingatlanok tartoznak, melyek zártkertekből csak nemrég váltak belterületté, és olykor még hiányzik a közművesítés.

Ezzel szemben a másik oldalon, Gárdony környékén a 80-90 négyzetméteres, közepes állapotú házak ára 40 millió forintnál indul. Itt azonban már szépen kiépített az infrastruktúra, jó a közlekedés – jelezte dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának vezetője.

Hasonló a helyzet Dél-Budán is, ahol a vevők leginkább a 40-50 milliós árszintig keresik az eladó házakat, melyek jellemzően felújítandó állapotúak, minimum háromszobásak, legalább 80 négyzetméteresek, és van saját kertjük, ami most rendkívül fontossá vált az emberek számára – mondta Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós szakmai vezetője. Azt is hozzátetette ugyanakkor, hogy a felújítás némi nehézséget okozhat számukra, vagy legalábbis sokba kerül. Kivitelezőt ugyan lehet találni, de meg kell fizetni az árát: a szakemberek ugyanis oda mennek dolgozni, ahol többet fizetnek nekik.