Kezdőlap Zenei élet ABBA: Voyage

ABBA: Voyage

2021 legnagyobb popzenei szenzációja, hogy az év végére időzítve közel 40 év után új lemezzel jelentkeztek a svéd ikonok – sőt az ABBA Voyage-hez hamarosan káprázatos show is társul majd.

Minden idők legsikeresebb popcsapata csaknem negyven évvel The Visitors című albuma után készítette el Voyage című lemezét – a The Visitors volt egyébként az első albumok egyike, amelyet CD-n is kiadtak. A Voyage-en tíz vadonatúj dal szerepel, és a zenekar különleges, virtuális show-n is dolgozik, amelyet 2022. május 27-étől láthatunk Londonban. A lemezről előfutárként három dal jelent meg, az I Still Have Faith In You, a  Don’t Shut Me Down és a Just A Notion.

 „Állítólag az már túlságosan vakmerő, ha 40 évnél is több idő telik el két album között, így felvettük a The Visitors folytatását. Azonban ha teljesen őszinték akarunk lenni, elsősorban az mozgatott minket, hogy elhozzuk nektek a legcsodálatosabb, leglátványosabb show-t, amiben valaha részetek volt. Jövő májusban mi is a közönség soraiban fogunk ülni Londonban, hogy megnézhessük, hogyan koncertezik saját magunk digitális mása. Ez egyszerre nagyon furcsa és felemelő!” – foglalta össze Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Agnetha Fätskog és Anni-Frid Lyngstad.

Az album és a koncert egyaránt a Voyage („Utazás”) címet viseli: ez egyszerre szimbolizálja a zenekar időutazását fiatalkori avatarjuk segítségével, és azt, hogy ezzel a projekttel számukra is ismeretlen vizekre eveznek.

„Nehéz lenne egy mondatban összefoglalni, mi volt számomra a legörömtelibb pillanat a munkafolyamat során” – mondja Benny. „Felvillanyozott, hogy együtt dolgozhatunk a koncert koncepcióján, de az is, hogy újra közösen stúdióztunk, és hallhattam Fridát és Agnethát énekelni.”

Anni-Frid így eleveníti fel a számára legkedvesebb pillanatokat: „Sosem felejtem el, amikor 2018-ban Benny felhívott és megkérdezte, nem lenne-e kedvem újra a mikrofon mögé állni. És micsoda dalokat kaptam tőle és Björntől!! Borzasztóan tisztelem és szeretem ezeket a tehetséges, zseniális dalszerzőket! Hatalmas boldogsággal töltött el, hogy újra egy csapatot alkottunk. Nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel, és remélem, a rajongóinknak is tetszik majd.”

Agnethának ezzel szemben fogalma sem volt, mit várhat a közös stúdiózástól – azonban ahogy belépett Benny stockholmi stúdiójába, minden aggodalma elszállt, és elmondása szerint alig várja már, hogy az egész világ hallhassa, mit alkottak.

„Mindketten csodás énekesnők, egyszerűen elképesztő, mit hoztak ki ezekből a dalokból. Vérbeli zenészek: nem szállt a fejükbe a popsztárság, és látszott, milyen jól érzik magukat a stúdióban. De nemcsak ők: a Voyage-projekt mindannyiunknak óriási löketet adott” – mondja Björn.

Az albumhoz társuló koncerthez egy különleges, háromezer férőhelyes helyszínt építenek Londonban: itt láthatjuk majd Agnetha, Benny, Björn és Anni-Frid digitális mását fellépni, tízfős élő zenekar kíséretében. A káprázatos show-n több mint 850 ember dolgozott a George Lucas által alapított Industrial Light & Magic stúdióban. Az ő feladatuk volt többek között az is, hogy korábbi felvételek és újabb koreográfiák segítségével digitálisan leképezzék a zenekar ikonikus táncmozdulatait; nekik köszönhető az, hogy az avatarok valóban megszólalásig hasonlítanak az ABBA tagjaira.

A koreográfiáért egyébként Wayne McGregor világhírű kortárs táncművész felelt. „Képzeld el a következőt: a ’70-es években Észak-Angliában éppen társastáncot, latin táncot és diszkót tanulsz az ABBA csodás dalaira. 2020-ban pedig, csaknem 50 évesen magával az ABBA-val táncolsz együtt Svédországban! Az ABBA Voyage rengeteg ember bravúros munkáján múlt: szükség volt hozzá technológiai varázstrükkökre, szórakoztatóipari fejlesztésekre és a kortárs művészet ismeretére. Mindennek azonban egyetlenegy dolog volt a lényege: az ABBA egyenlő a TÁNCcal, és mindig is az lesz. Találkozzunk a táncparketten!” – mondja.

Az előadás rendezője Bailie Walsh volt, akinek nevéhez olyan dokumentumfilmek fűződnek, mint a Being James Bond vagy a Springsteen & I. Walsh 1974-ben látta először az ABBA-t az Eurovíziós Dalfesztiválon, azt pedig álmában sem gondolta volna, hogy csaknem 50 évvel később együtt dolgoznak majd egy ennyire nagy volumenű projekten, mint az ABBA Voyage.