Kezdőlap Gyerekek Bács–Kiskunmegyében négy fiatal,tehetséges művész és tudós nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában

Bács–Kiskunmegyében négy fiatal,tehetséges művész és tudós nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában

Budapest, 2022. január 12. –Bács–Kiskun megyébennégy fiatal művész és tudós pályázott sikerrel aMOL Tehetségtámogató Programra, amelyaz idei tanévben összesen 20 millió forinttal segíti a 10-23 év közötti tehetségek pályafutását. Országszerte összesen 63 fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást, köztük ifjú zenészek, táncosok, vizuális alkotók, előadóművészek, a matematika és a természettudományok mellett az informatika és a csillagászat fiatal művelői, kutatói. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

2021-ben összesen 275 pályázat érkezett be a Tehetségtámogató Program művészet és tudomány kategóriáiban, a megpályázott összeg pedig több mint hatszorosa volt a rendelkezésre álló keretnek. A szakértő zsűri értékelése után a pályázatot kiíró MOL Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy összesen 63 fiatal nyeri el a pályázati támogatást. A 10-18 éves korosztály legeredményesebb képviselői összesen 15 millió Ft támogatásban részesültek, míg a 19-23 éves, korábban már alapítványi támogatást elnyert fiatalok a Klasszis kategóriában összesen 5 millió Ft-ra pályázhattak.

Csordás Kevin Gábor, fizika, Baja

A 18 éves fiatalt gyermekkora óta foglalkoztatják a természettudományi problémák, tavaly a Fizika OKTV I. kategóriájában az előkelő első helyezést nyerte el. Az informatika és a programozás is érdekli, szívesen megismerkedne fizikaimodellek számítógépes hátterével. Céljai megvalósításához egy új, nagyobb teljesítményű laptopot fog beszerezni a pályázati támogatás segítségével.

A problémák megoldásában, az Alapműveleti Matematikaversenyen tavaly első helyezést ért el. Eszter a hegedülésben is remekel, elhivatottan gyakorol és a Soltvadkerti Református Egyház Csengettyű Zenekarának tagja. A támogatás segítségével saját laptopot és szkennert fog beszerezni.

Hargitai Leila Ditta, zongora, Kecskemét

A 18 éves fiatal jelenleg a Zeneakadémia első éves hallgatója zongora tanszakon. 2019-ben a XV. Országos Zongoraversenyen első helyezést ért el, valamint szolfézsból és énekből is több versenyen szerepelt sikerrel. A támogatásból élete első mesterkurzusán, az IntensiveWeeks, MasterclassLichtenstein2022 rendezvényen szeretne részt venni.

A 11 éves diák hat éve kezdett zongorázni, és folyamatosan dolgozik tehetsége kibontakoztatásán, zenei fejlődésén. 2021-ben a III. Wiener Klassiker Nemzetközi Zenei Versenyen harmadik helyezést ért el. A támogatásból otthoni gyakorlásához szeretne digitális zongorát vásárolni.

A zsűritagjai idén Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuálisnevelés–tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika–fizika szakos tanár, népzenész voltak. Elsődleges bírálati szempontjukapályázók eddigi eredményessége és jelenlegi igényük indokoltsága volt. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot,hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket; eddig több mint 3000 művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette. A támogatottak teljes listája a MOL Alapítvány honlapján érhető el: https://molalapitvany.hu/tamogatott/2020-21-muveszet-tudomany

A MOL társadalmi felelősségvállalásáról

A MOL-csoport mint kelet-közép Európa egyik legnagyobb vállalata évente mintegy 2 milliárd forintot adományoz a különböző társadalmi kezdeményezések számára. A támogatási portfólióban a kultúra, az egészségügy, az oktatás, a közlekedésbiztonság, a környezetvédelem és a szociális ügyek jelennek meg. A vállalat társadalmi felelősségvállalásának jegyében hozta létre 2006-ban az Új Európa Alapítványt, amely 2018-tól MOL Alapítványnéven folytatja tevékenységét. Az Alapítvány pályázati programjain keresztül évente 140 millió forintot fordít a fiatal sportolók, művészek, a pedagógusok és a gyermekegészségügy támogatására. Ennek eredményeképpen az elmúlt években több mint 5000 fiatal sportolót, tudós- és művészpalántát és csapataikat részesítette a MOL Tehetségtámogató Program támogatásban. A MOL Gyermekgyógyító Program keretében több mint 550 projekt nyert el támogatást 2005 óta, akik több mint 120.000 gyermek gyógyulásában közreműködtek. A MOL Alapítvány a helyi közösségek támogatását és az önkéntesség népszerűsítését 2014-2017 között a KÖSZ! Program, 2018-tól a Helyi Érték Program keretében végzi. További információ: www.molalapitvany.hu

A MOL-Új Európa Alapítványról

A MOL és a Magyar Állam 2021 nyarán MOL-Új Európa Alapítvány néven új közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványt hozott létre, melynek célja közérdekű célok megvalósításakiemelten a sport, kultúra, egészségügy, gazdaságfejlesztés és környezetvédelem területén. A különböző támogatási tevékenységek a vállalatcsoporton belül eddig szétszórtan, különböző szervezetekben működtek, ezért az új alapítvánnyal egyrészt az a cél, hogy a MOL egy szervezetbe csoportosítsa az összes ilyen irányú tevékenységét, másrészt, hogy kibővítse a támogatások körét olyan területekkel, amelyek a MOL-csoport frissített stratégiájával összhangban a jelenleginél nagyobb figyelmet érdemelnek, így például a kutatás-fejlesztési, innovációs projektek támogatása, elsősorban a körkörös gazdaság kapcsán.  A MOL-Új Európa Alapítvány átveszi a MOL korábban végzett társadalmi felelősségvállalási tevékenységeinek, pályázatainak és tehetséggondozási programjainak jelentős részét, továbbá rendkívül széleskörű és átfogó támogatási rendszert hoz létre a környezetvédelmi és fenntarthatósági célok, a nemzetközi tudásmegosztás, az oktatás és kutatás-fejlesztés, a karitatív tevékenységek, a kultúra és a sport támogatása érdekében.