Kezdőlap Kiemelt Magyar Kultúra Napja

Magyar Kultúra Napja

Január 22. a Magyar Kultúra Napja, melyről a Kecskeméti Katona József Múzeum két kiállítóhelyén is különféle programokkal emlékezik meg.

CIFRAPALOTA
Díszítsük újra a Cifrapalotát
A felújítás miatt a Cifrapalota épületéről lekerültek a díszítőelemek, így csupaszon állnak a falai. Mi lenne, ha te díszíthetnéd újra a falakat? Te milyen formákat, mintákat, díszítőelemeket és színeket használnál?
Kreatív kézműves foglalkozás óvodások és kisiskolások számára, melyen a gyerekek a Cifrapalota külsejét a fantáziájukra támaszkodva újragondolhatják és megalkothatják egy makett segítségével.
Időpont: 10:00-12:00

Az időutazó – nyomozó játék
A Kultúra Napja alkalmából a Cifrapalota izgalmas, nyomozó játékra invitálja a nagyobbakat és családjaikat. Fontos rejtélyt kell megfejteniük. Az épület tervezője, Márkus Géza, időalagútba tévedt, és a jelenkorba csöppent. Meglepődve tapasztalta, hogy mennyire megváltozott a Cifrapalota épülete, az ő eredeti terveihez képest. Hogy sikerüljön visszajutnia saját korába, meg kell találnia azt a tárgyat a jelenben, amit saját korában legutóbb megérintett (valószínűleg az lehet a ludas a történtekért).
Nyomozóinknak meg kell találniuk, mik hökkentették meg a mestert időutazása során. Követniük kell az általa bejárt utat, melyet a tervezőről készült kis ikonok jeleznek az épület több pontján. Be kell szerezniük a bizonyítékokat, rögzíteni a nyomokat, s végül megtalálni az időalagút kulcsát.
Időpont: egész nap

Továbbá egész nap elérhetőek lesznek a Cifrapalota Családi munkafüzetei, amelyek olyan felfedező füzetek, amivel a családok maguk ismerhetik meg a kiállításokat játékosan, négy különböző témában. A füzeteket a pénztárnál lehet kérni.

SZÓRAKATÉNUSZ JÁTÉKMÚZEUM ÉS MŰHELY

Malacos agyagtál készítése
A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely szombati kézműves foglalkozására várja az agyagozni szerető családokat. Az agyagból a résztvevők által kézzel formázott malacos tálkákat földfestékkel is díszíthetik. A múzeum műhelyében készült agyagmunkák kiégetése benne van a foglalkozás árában. A kész, kiégetett munkákat egy későbbi időpontban egyénileg lehet elvinni.
Időpont: 10.00-12.00

Aprók Tánca – újévköszöntő
Az idei első Aprók Tánca az újévet köszönti.A foglalkozásokon szerves egységet alkot a tánc, az ének, a zene, az énekes táncos játékok, mondókák valamint a kézművesség. Az élő népzenét a Hegedűs Együttes biztosítja, a táncot és a hozzá kapcsolódó daltanulást, mondókázást Nagy Erika és Csiha Tímea vezeti, a játékkészítést pedig Belvaracz Ibolya és Burka Beáta múzeumpedagógusok vezetik.
Időpont: 15.30-17.00