Kezdőlap Egészség A mézfogyasztásnak mindennapjaink részéve kellene válnia

A mézfogyasztásnak mindennapjaink részéve kellene válnia

Az országos rangú Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál a Békés megyei város egyik turisztikai látványossága, érdeklődők sokasága látogat el minden évben a gasztronómiai seregszemlére. A járványhelyzet sajnos erre is rányomta negatív bélyegét, és immár második éve csak a fesztivál egyik eleme az Év Kiváló Magyar Méze mézverseny valósulhatott meg. Az eredményeket a napokban online formában hirdették ki.

Interjúalanyunk Balogh Erika helyi méhész.

A belvárosi sétáló utcában található Gyulai Mézeskuckó üzemeltetője, aki maga is aktív tagja a fesztivált szervező Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesületnek. A fesztivál történetéről és célkitűzéseiről örömmel osztotta meg gondolatait. 

– A fesztivál története 2008-ig nyúlik vissza. Az évek alatt a rendezvény országos hírűvé nőtte ki magát, mely köszönhető az országos mézversenynek és a város kitűnő adottságainak. A szervező Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesületnek fő célja a természetes és minőségi mézek, valamint méhészeti termékek megismertetése, a méhek védelme, a méhek munkájának fontosságára való figyelemfelhívás – mondta Balogh Erika. 

A Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál „békeidőkben” három napos programmal várja a méhészeket, a szakma képviselőit, valamint az egészséges táplálkozás iránt érdeklődőket. Az első napot a szakmai előadások töltik meg, valamint a hivatalos ceremónia, a mézlovagrendek fáklyás felvonulása a mézkirálynővel az élen. Ezen a napon avatják fel a gyulai várban az adott év mézlovagjait is ünnepélyes keretek között. A fesztivál első napját végül a mézes szauna program teszi teljessé a gyulai várfürdőben. A második napon a városi sportcsarnokban méhészeti eszközök, termelői mézek és méhészeti termékek vására zajlik, míg a gyulai Vigadóban szakmai előadásokat hallgathatnak az érdeklődők, valamint megtekinthetik a kiállított versenymézeket. A Vigadó ad otthont a mézverseny eredményhirdetésének is. A méhészeti kiállítás és vásár elsősorban a szakma képviselőit szólítja meg, de az elmúlt évek tapasztalata azt bizonyítja, hogy a civil közönség is talál magának vásárlásra ösztönző portékát. Egyedülálló módon van lehetőség arra, hogy a látogatók az összes versenymézet megkóstolhassák, egy külön erre a célra kialakított standon.

A harmadik nap szól a családoknak, amikor programok sokasága által népszerűsítik a mézet, az egészséges táplálkozást. 

Tavaly és idén a koronavírus járvány sajnos nem tette lehetővé a fesztivál teljes körű megrendezését. A szervezők idén is csak a mézversenyt tartották meg, az előző évhez hasonlóan, online formában.

– A szervezők októberben hirdették meg a mézversenyt az Év Kiváló Magyar Méze Facebook oldalon keresztül – tette hozzá Balogh Erika, aki maga is három mézzel nevezett be a rangos megméretésre. A szakmai zsűri mellett a mézek külalakjára a közönség is szavazhatott online módon. Ezúttal is több kategóriát hirdettek:  

Akác méz kategória I.

Akác méz kategória II. 

Vegyes-virágméz kategória 

Repce méz kategória 

Napraforgó méz kategória

Fajtaméz kategória ( Hárs, Selyemfű)

Egyéb fajtaméz kategória ( Facélia, stb.)

Különleges méz kategória (méz különlegességek)Az idei évben rekordszámú nevezés, 358 méz érkezett be. A zsűri nézte a mézek tisztaságát, fajtajellegét, csomagolását. A versenyzők bronz, ezüst és arany minősítést szerezhettek. Minden kategóriából pontszám alapján jutottak tovább a mézek, melyeket a zsűrizést követően független laborvizsgálatnak vetették alá, ahol kémiailag is megvizsgáltak a finomságokat, kizárták azokat, melyek nem feleltek meg a kritériumoknak. Így végül a második rostán is átkerült kategóriánként legjobb három jutott tovább, és a kategóriák győztesei közül választották ki 2021. Év Mézét – részletezte Balogh Erika. 

Az eredményeket a napokban tették közzé. Az idei győztes Pánácz Tibor facéliaméze lett. Balogh Erika is büszke lehet termékeire, hiszen a mézei közül vegyesvirág és napraforgó méze aranyminősítésű és a másik vegyes virágméze ezüst minősítésű eredményeket ért el. Elmondta, hogy a versenyen való részvételnek számára szakmai és marketing szempontjai vannak. A szakmai elismerés visszaigazolás az elvégzett munka és a termelt méz minőségére. Sikereinkre büszkék vagyunk, boldogan mutatjuk meg az embereknek. A díjazott, minőségi, hiteles forrásból származó terméket szívesen vásárolják az emberek. Az egyesület által támogatott belvárosi Mézeskuckóban pedig valamennyi díjazott méz megtekinthető, valamint a saját méhészetéből származó mézei megvásárolhatók. 

Balogh Erika néhány éve kezdett el méhészkedni, jelenleg 35 méhcsaládot tart. Balogh Erika a méhek és a mézek iránti tisztelete jegyében 2019-ben hívta életre a Fogadj örökbe egy méhcsaládot kezdeményezést, a gyulai Magvető Református Óvodán keresztül. Az elkötelezett méhész célja a programmal a termelői méz fogyasztásának népszerűsítése, melyre az óvodások, a jövő mézfogyasztói a legfogékonyabb korosztály. A program elemeként a gyakoribb mézfogyasztást segítve, az örökbefogadott méhcsalád megtermelt éves mézmennyiségéből 15 kg-ot ajánl fel, immár harmadik éve. Az átadás minden évben novemberben a „Mézes Reggeli” keretében történik. Szeretné az óvodai programokon keresztül felhívni a figyelmet a méhek munkájának jelentőségére, elültetve ezzel az óvodásokban a korszerű ökológiai gondolkodásmód, a környezettudatos magatartás és az egészségtudatos táplálkozás alapjait. A program folyamatban van, de a koronavírus e téren is akadályokat gördít. Balogh Erika azonban bízik benne, hogy hamarosan újabb gyermekcsoportokat vonhat majd be a jótékonysági programokba. Kezdeményezésére mézlovagi jelölést kapott és 2019. december 6-án több méhésztársával együtt mézlovaggá avatták.

Balogh Erika interjúnkat alábbi gondolattal zárta:

Nagyon sok ismeretet kell még átadnunk az embereknek. „Kuckós” tevékenységem jelentős része a tanításról szól, melyet nagy örömmel teszek. El szoktam mondani a hozzám betérő látogatóknak, hogy egy-egy üveg mézben a méhek munkájának gyümölcse mellett ott van a méhész bánata, öröme és legfőképp a lelke.

A mézverseny részletes eredményei a következő honlapon érhetők el:

Az Év Kiváló Magyar Méze Verseny hivatalos oldala

 Balogh Erika elérhetősége: [email protected]

A Gyulai Mézeskuckó: Kossuth tér – Városház utca Kapus-híd (Manuel-Caféval szemben)

Facebook: https://www.facebook.com/edeseletgyulan