Kezdőlap Kiemelt Hogyan válasszunk konyhai robotgépet?

Hogyan válasszunk konyhai robotgépet?

Nemcsak a teljesítményre, hanem a minőségre is érdemes figyelmet fordítani

Budapest, 2022. április 11. – A konyhai robotgépekkel számtalan ételkészítéssel kapcsolatos munkafolyamat leegyszerűsíthető. Ezek a készülékek játszi könnyedséggel verik fel a tojásfehérjét, illetve krémeket készíthetünk, sőt akár tésztákat is dagaszthatunk velük. „További előnyük, hogy a kiegészítők segítségével pillanatok alatt turmixgépet, húsdarálót, vagy kekszkészítőt varázsolhatunk belőlük. Az ideális konyhai robotgép kiválasztásánál azonban mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy elsősorban mire és milyen gyakran szeretnénk használni” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor SDA Divíziójának vezetője. 

A konyhai robotgépeket kereső vásárlók számára jelenleg rendkívül széles választék áll rendelkezésre a boltok polcain, mivel a gyártók többféle tudású és teljesítményű készülékeket kínálnak. Az ideális konyhai robotgép kiválasztásához érdemes néhány fontosabb paramétert figyelembe venni. 

Teljesítmény 

A robotgépek leírásában általában mindig szerepel a készülék teljesítménye, ami lényegében az elektromos energiafogyasztását takarja. Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb az energiafelhasználása, annál erősebb a robotgép. 600 W alatti készülékeket nem érdemes kiválasztani, mivel ezek legfeljebb tejszínhab készítésére alkalmasak, de tészta dagasztására biztosan nem. 

„Egy 1000 wattos készülék ideális lehet az otthoni felhasználásra, mert egy ilyennel már könnyedén dolgozhatunk sűrűbb, akár kuglóf vagy kalács tésztákkal is” – emelte ki a szakember. Az 1500 wattos készülékeket pedig professzionális, mindennapi használatra tervezték. A nagy teljesítményű motorral ellátott robotgépek kiválóan aprítanak, szeletelnek, őrölnek és kevernek, de dagasztásban és habverésben is a maximumot nyújtják. Ráadásul a hideg és a meleg hozzávalókat is össze tudják dolgozni. 

Minőség 

Az ideális készülék kiválasztásához nagy figyelmet kell fordítani a felhasznált anyagok minőségére is. A műanyag helyett érdemes fém házzal és rozsdamentes acéltállal rendelkező konyhai robotgépet választani a tartós és strapabíró használat érdekében. Egy robotgépnél az is megnöveli a megbízhatóságot, ha fém áttételekkel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a fogaskerekei nem műanyagból, hanem fémből vannak. „Természetesen vannak olyan műszaki megoldások, ahol nem minden műanyag alkatrész váltható ki fémre, ilyenek az ékszíjak, vagy a kiegészítők csatlakozása” – hangsúlyozta Lucza András. A Sencor egyes robotgépeinek motorjára hat év garanciát vállal, ami jól tükrözi a márka által képviselt minőséget. A felhasználók számára természetesen nemcsak a minőség, hanem a szín is fontos lehet, a Sencor ezért a hagyományos fehér mellett többféle színben is elérhetővé tette robotgépeit. 

Kapacitás 

A konyhai robotgép edényének mérete meghatározza, mennyi alapanyagot készíthetünk el egyszerre. Ha az edény túl kicsi és többször kell keverni, dagasztani vagy habot verni egymás után, akkor az lassíthatja a munkafolyamatokat. A Sencor kínálatában 3-6 literes keverőtálakkal rendelkező robotgépek találhatók. Egy 1000 wattos készülékkel 0,6-0,8 kg kenyértészta, illetve 2,2-2,7 kg piskótatészta is elkészíthető. 

„A csúcskategóriát pedig az STM 7900 jelenti a kínálatban, amely akár 1 kilogrammnyi kenyértészta dagasztására is alkalmas lehet, emellett 12 tojásfehérjéből álló habot is felverhetünk vele” – tette hozzá szakember. A Sencor konyhai robotgépeknél a keverőtálba beöntött hozzávalók maximális eldolgozását a bolygóműves technológia biztosítja. Ennek köszönhetően a keverőszár a saját tengelye, valamint a hajtómű tengelye körül is forog. Az elkészítendő sütemények tésztája csomómentes és kellemesen ropogós lesz.

Ezeknél a készülékeknél a sebesség minősége kifejezetten hozzájárul a sikeres eredményekhez. A Sencor legtöbb konyhai robotgépe (kivéve STM 3700 és STM 362x) a Smart Power&Energy technológiát használja, amely optimalizálja a keverés sebességét és a motor fordulatszámát, így mindig hibátlan eredményt nyújt a felhasználó számára.

Tartozékok 

Bár a legtöbb konyhai robotgép doboza hasznos tartozékokat rejt, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy ezekből hány darab, illetve milyen minőségű példányok állnak rendelkezésre. Egy belépő készüléknél általában alapszintű cserélhető tartozékkal, így például dagasztókarral, A-alakú keverőszárral, vagy balón alakú habverőfejjel találkozhatunk. A középkategóriás készülékeknél már ezek mellett Tritánból, vagy üvegből készült turmixkehely, húsdaráló, kolbásztöltő is megtalálható. A Sencor STM 7900-nál pedig kebabkészítő is helyet kapott a tartozékok között.  

Az ideális konyhai robotgép kiválasztására érdemes némi időt szánni. Cserébe viszont olyan készülékre tehetnek szert a felhasználók, amelyek könnyebbé és élvezetesebbé tehetik a konyhában töltött időt.  

A SENCOR-ról

A SENCOR a világ egyik leggyorsabban növekvő fogyasztói és kereskedelmi márkája, termékei világszerte több mint 50 országban érhetőek el. A céget 1969-ben Japánban alapították. A márka célkitűzése az igényes vásárlók kiszolgálása kiváló minőségű, stílusos termékekkel. A SENCOR – megelőzve a trendeket és alakítva azokat – bevezette a színes készülékeket több termékkategóriában is. A márka folyamatosan bővíti portfólióját, mely már jelenleg is több ezer termékből áll. Kínálatában egyaránt megtalálhatóak konyhai gépek, szórakoztató elektronikai, háztartási cikkek, egészségügyi és szépségápolási termékek, valamint autós szórakoztató és irodatechnikai eszközök.

SENCOR