Kezdőlap Események Megtartotta utolsó nagyszínházi premierjét a Kecskeméti Nemzeti Színház

Megtartotta utolsó nagyszínházi premierjét a Kecskeméti Nemzeti Színház

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 125. ünnepi évadában az intézmény névadójának főműve, Katona József Bánk bánja zárta a nagyszínházi bemutatók sorát. Első felvonásként egy opera-keresztmetszetet láthat a közönség, amelyet Toronykőy Attila állított színpadra, a második felvonás pedig igazi kuriózum: Barta Dóra rendezésében a Kecskemét City Balett táncolja el nemzeti drámánkat.

Katona József Bánk bánja irodalmunk legnagyobb történelmi drámája, keletkezése idején izzóan forradalmi tartalma miatt a cenzúra letiltotta. Katona József 24 évesen írta művét. Egy kecskeméti fiatalember, aki ugyanezeken az utcákon, ezek között a házak, templomok között sétálgatott, ahol ma mi is járunk. S közben formálgatta halhatatlan szereplőinek szavait. Hősei nem sokat megélt középkorúak, hanem vele egykorú fiatalok, akik azonban milliók sorsát befolyásoló pozíciókban kell, hogy helytálljanak. Gertrudis királyné német és 26 éves, Melinda, a feleség spanyol s úgy 22, Bánk, a nagyhatalmú bán pedig 32-35 éves lehet. Vállukon egy ország, egy nép sorsával. Kibírják? Vagy összeroppannak, mert ők is csak olyan sebezhető és gyarló emberek, mint bárki más?

Katona és Erkel Ferenc Bánk bánja egy mélyen emberi történet férjekről és feleségekről, hűségről és hűtlenségről, bűnről és megbocsájtásról, jellemről és jellemtelenségről, hatalomvágyról és kötelességtudatról. Mindarról, amiről ma is szól az életünk.

Az opera-keresztmetszet címszereplőjét kettős szereposztásban Turpinszky-Gippert Béla és Serbán Attila alakítják, Gertrudisként Laczák Boglárkát láthatja a közönség, Melinda bőrébe pedig szintén kettőzve bújik Rendes Ágnes és Németh-Nagy Johanna. A főbb szerepekben továbbá Altorjay Tamás, Németh Márton, Tötös Roland, Szemenyei János, Sirkó László, Kristóf Tamás, Bognár Szabolcs, Kristóf István, Mátyási Áron és Kelemen Örs látható, valamint közreműködik a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház énekkara és zenekara. A zenei vezető Károly Kati, vezényel Drucker Péter és Iván Sára.

A Bánk bán a tánc nyelvén elbeszélve pedig Barta Dóra koreográfiájával és rendezésében s a Kecskemét City Balett táncművészeinek előadásában látható az est második felvonásaként.