Kezdőlap Fejlesztés A jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában

A jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában

A klímavédelem érdekében a beruházási prioritások sürgős átgondolására és határozottabb közös fellépésre szólítja fel a Világgazdasági Fórum (WEF) napokban zajló davosi találkozóján a résztvevőket a Schneider Electric. Az energiamendzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat Fenntarthatósági Kutatóintézetének friss elemzése szerint a jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában, hogy sikerüljön elérni a Párizsi Megállapodásban megfogalmazott célokat. 

A Schneider Fenntarthatósági Kutatóintézetének elemzése szerint a keresletvezérelt átállás ösztönzése az egyetlen olyan forgatókönyv, amely lehetővé teszi, hogy a károsanyag-kibocsátás elég gyorsan csökkenjen ahhoz, hogy a globális felmelegedés mértéke ne lépje túl a 1,5 fokot az ipari forradalom előtti időszakhoz képest. A kutatóintézet Davosban mutatja be a „Towards Net Zero Buildings: a practical pathway” című e-könyvét, amely azt vizsgálja, hogyan lehet a kereslet és a kínálat közötti jelenlegi patthelyzetből kilépni. 

Európában évente az épületállomány mindössze 1-1,5 százalékát újítják fel. Márpedig a felújítások ütemének el kellene érnie az évi 3 százalékos szintet a Párizsi Megállapodásban foglaltak eléréséhez. 

A fenntartható épületekbe történő beruházások legnagyobb akadálya továbbra is pénz kérdése, holott a szén-dioxid-mentesítő technológiákba, a digitális és a városi ökoszisztéma-szolgáltatásokba történő befektetés valamennyi érdekelt fél számára maximális értékteremtést eredményezhet. Ráadásul az energiahatékonysági technológiák a földrajzi elhelyezkedéstől és a meglévő eszközök minőségétől függően akár 10-60 százalékos energiafogyasztás-csökkentést is eredményezhetnek. A digitális energiahatékonysági megoldások használata pedig 20-30 százalékos szén-dioxid-csökkentést jelentene az épületállomány egészében, ami azt jelenti, hogy az átlagos 8 évnél jóval rövidebb idő alatt megtérülnek ezek a befektetéseket és hoznak komoly költségmegtakarítást a beruházók és az üzemeltetők számára. 

A Schneider Electric Fenntarthatósági Kutatóintézete által készített e-könyv gyakorlati útmutatót kínál a kormányok és az iparágak számára, hogy hogyan teremthetnek egyensúlyt az energetikai átállás költségei és a közösségekre nehezedő többletterhek között, különösen a jelenlegi, kiszámíthatatlan környezetben. Emellett a tanulmány egy új, a Világgazdasági Fórummal közösen kidolgozott keretrendszert is tartalmaz a jövőtálló épületek létrehozására, ami egy követhető modellt és eszköztárat is ad a városoknak a szén-dioxid-kibocsátást csökkentő beruházások felgyorsítására. 

A Schneider Electric már 20 éve a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve működik, és a vállalatnál úgy látják, hogy a magas és gyorsan változó energiaárak miatt a fenntarthatósági törekvések felgyorsítására van szükség, ami stratégiaváltást is igényel. A megújuló energiakapacitás növelését célzó beruházások mellett elengedhetetlen a tiszta energia iránti kereslet megteremtése, amit a fogyasztók által ösztönzött átállás révén lehet elérni.   

Ezzel a megközelítéssel összhangban a Schneider Electric világszerte 2500 zöld munkahely létrehozását is bejelentette, hogy segítse az éghajlatvédelmi intézkedések felgyorsítását a gazdaság minden területén. Az új pozíciókat betöltő munkatársak elsősorban szolgáltatási feladatokat látnak el, a Schneider Electric ügyfeleit támogatják a digitalizálásában és a létesítmények szén-dioxid-mentesítésében, az eszközállományuk korszerűsítésében a fenntartható és körforgásos gazdaság szempontjainak figyelembevételével; valamint a fenntarthatósági stratégiákkal kapcsolatos tanácsadási tevékenységet végeznek.

A megújuló energiába történő beruházásoknak továbbra is gyors ütemben kell haladniuk, de a történelem során minden energiaipari átmenetet a piaci kereslet hajtott. A beruházások esetében a fogyasztóközpontú, keresletvezérelt megközelítésre való áttérés nem csak felgyorsítja a dekarbonizációt, hanem a jelenlegi modellekben szereplőknél biztatóbb eredmények elérését is lehetővé teheti. Ezt a változást tehát a fogyasztók vezetik, vagyis maga a kereslet idézi elő a változást. Ezt a keresletet kell mindenek előtt új technológiákkal kiszolgálnunk és a felhasználók számára nyújtott előnyöket biztosítanunk” – hangsúlyozta Jean-Pascal Tricoire, a Schneider Electric elnök-vezérigazgatója. 

A Schneider Electricről 

A Schneider célja képessé tenni mindenkit arra, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a rendelkezésünkre álló energiából. Hidat képezni a fejlődés és a fenntarthatóság között, mindenki számára. Ezt úgy hívjuk: Life Is On. 

Küldetésünk, hogy digitális partnerként segítsünk a fenntarthatóság és az energiahatékonyság elérésében. A vállalat élen jár a digitális átalakulásban, világszínvonalú folyamatokat és energiagazdálkodási technológiákat integrál, vezető megoldásokban egyesíti az egész életciklust átölelő, a végponttól a felhőig összekötő vezérlőket, szoftvereket és szolgáltatásokat, integrált irányítást kínálva az otthonok, épületek, adatközpontok, az infrastruktúra és a különböző iparágak számára. 

A Schneider Electric Magyarországon 

A Schneider Electric 1991 óta van jelen Magyarországon. A hazánkban mintegy 2000 főt foglalkoztató társaságnak jelenleg négy gyára (két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi üzem) és egy régiós feladatokat ellátó, több mint 20 országot kiszolgáló logisztikai központja (CEElog Szigetszentmiklós) van Magyarországon. Emellett Budapesten működik az üzleti, értékesítési és ügyfélszolgálati központ (Front Office), valamint az ESS (Energy and Sustainability Services) részleg európai központja. A társaság globális pénzügyi és beszerzési szolgáltatásokat nyújtó központjának (GSC, Global Supply Chain) szintén a magyar főváros ad otthont. A Schneider Electric-et a Joint Venture Szövetség 2022-ben nagyvállalati kategóriában a Jövő vállalatának választotta.