Kezdőlap Egészség HEVIZIBIVALY DUATLON 2.0 – elindult a nevezés

HEVIZIBIVALY DUATLON 2.0 – elindult a nevezés

A 2021-es verseny sikere és a versenyzők őszinte lelkesedése megerősítette a szervezőket abban, hogy ezt követően, hacsak tehetik, minden évben, a télies időszakban újra és újra meghirdessék ezt a különleges megmérettetést. Ezért a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. szervezésében 2022-ben újra megrendezésre kerül a tavaly nagy sikert aratott HEVIZIBIVALY DUATLON verseny.

Időpont: 2022. november 5.

10 km evezés 10 km futás full ’biogázzal’ | Hévíz-patak oda-vissza

A szervezők célja egy országos szinten is egyedülálló sportverseny, amely nemcsak abban különleges, hogy az evezést és a futást, két nem szokványos sportágat párosít, hanem a helyszín is rendkívüli. A Hévíz-patak a Hévízi-tó elfolyó meleg vizét vezeti el, így a télies időjárás ellenére is egy kellemesen meleg, gőzölgő patakon lehet evezni, vadregényes környezetben, távol a város zajától. Az időpontot szintén a helyszín adottságai határozták meg, hiszen a Hévíz-patakon, ami természetvédelmi terület, az élővilág megóvása érdekében csak az őszi lehűlést követően lehetséges az evezés. Nem véletlen tehát a késő őszi időpontválasztás. Szem előtt tartják a rendezvény során a zero waste elvet, melynek betartását elvárják a versenyzőktől is.

A Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. célja továbbá, hogy felhívja a figyelmet a mozgás, a természetben végzett aktív kikapcsolódás és az egészséges életmód fontosságára. Bizonyítsa, hogy Hévíz nemcsak a gyógyulás és a wellness szerelmeseinek a paradicsoma, hanem a sportolni vágyók számára is számos értéket és lehetőséget kínál, az év bármely időszakában.

Akik még júniusban regisztrálnak, azoknak 15 % kedvezményt kapnak a nevezési díjból. A 2021-ben első helyezést elérők ingyenesen, a második vagy harmadik helyezést elért versenyzők pedig féláron nevezhetnek a megmérettetésre.

Ilyen volt a tavalyi verseny

Az első 2021-es versenyen 83 nevező indult el, hogy teljesítse a nagyjából 21 kilométeres távot evezve majd futva. Közöttük 48 két és három fős csapat vett részt a versenyben, 28 férfi versenyző és 7 hölgy mérettette meg magát az egyéni kategóriában. A versenyzők között voltak ultrafutók, kajakozók és amatőr sportolók is. A versenyt senki nem adta fel, baleset és vízbeborulás mentesen minden induló teljesítette a kitűzött távot, így végül 146 versenyzők kaphatta meg a HEVIZIBIVALY befutó érmet.

A részletek, nevezési díjak itt találhatók.

Regisztrálni itt lehet!

Egy kis érdekesség, hogy miért hévízi bivaly?

Mert alig 50 évvel ezelőtt még vízibivalyokkal tapostatták végig a Hévíz-patak medrét évente több alkalommal. A jámbor jószágokat a környékből hajtották ide, hogy le-föl sétáljanak a patakmederben. Mivel a hordalékos meder mindig teli volt növényekkel, így tudták biztosítani, hogy a víz folyamatosan, egyenletesen folyjon el a Balaton irányába, és soha nem záródjon el, telítődjön fel hordalékkal. Az állatokat persze nem azért kellett nógatni, hogy belemenjenek a meleg vízbe, sokkal inkább, hogy dolguk végeztével kimásszanak onnét. A környékben manapság is több helyen élnek bivalyok, de a patakmeder tisztítási feladatai már nem rájuk hárulnak.