Kezdőlap Kiemelt KÉT EMBERCSEMPÉSZT FOGTAK EL MÉLYKÚTNÁL 

KÉT EMBERCSEMPÉSZT FOGTAK EL MÉLYKÚTNÁL 

A román férfiak sri-lankaiakat rejtegettek egy autó csomagtartójában. Hajnalban 19 határsértőt is feltartóztattak a rendőrök.

A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. június 24-én 3 óra 25 perckor Balotaszállás térségében 19 illegális migránst tartóztattak fel. A magukat afgán és pakisztáni állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.

A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Bácsalmási Határrendészeti Kirendeltség munkatársai Mélykút belterületén 2022. június 24-én 1 óra 40 perckor intézkedés alá vontak egy autót, amelyet egy 29 éves román férfi vezetett, utasa pedig egy 25 éves – szintén román – férfi volt. A járőrök a kocsi ellenőrzésekor a csomagtartóban két külföldit találtak elbújva, akik sri-lankai állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a sofőr és társa a határsértőknek segítséget akartak nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért velük szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. Mindkettejüket előállították, őrizetbe vették, és kihallgatásukat követően kezdeményezik letartóztatásukat.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

bty

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.