Kezdőlap Diákélet Illegális hulladékokra vadásznak az iskolások országszerte 

Illegális hulladékokra vadásznak az iskolások országszerte 

„Irány a zöld!” – ezzel a szlogennel indult az idei Európai Diáksport Napja kampánya, amely a testmozgáson túl ezúttal a természeti környezetünk tisztaságának fontosságát is hangsúlyozza. A szeptember 30-i diáksport napra hulladékvadászattal hangolhatnak az iskolák, és a regisztráló és sikeresen vadászó résztvevők számos nyereményre pályázhatnak.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) több mint 15 éve indította útjára a Magyar Diáksport Napját, amelyet immár 7 éve nemzetközi színtéren is megszervez Európai Diáksport Napja (European School Sport Day® – ESSD) elnevezéssel. Az ESSD-re Magyarországon tavaly már közel 1600 iskola 350 ezer tanulóval regisztrált, és szervezett sportnapi programokat szeptember utolsó péntekén. A kontinensen, sőt, azon túl pedig 41 ország intézményei vesznek részt rendszeresen a diáksport napon, így Európa- és világszerte már 3 millió gyermek mozog aznap az iskolájában.

Az ESSD nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik: arra biztatjuk az iskolákat, hogy szeptember utolsó péntekén, tehát idén szeptember 30-án szervezzenek sportprogramot az iskolában legalább 120 perc terjedelemben. Nincs semmi megkötés, minden iskola a saját lehetőségeihez, infrastruktúrájához, eszközeihez igazodva valósíthatja meg a programot, az egyetlen ajánlott programelem az adott évnek megfelelő táv, idén tehát a 2022 méteres futás teljesítése. Az MDSZ igyekszik minden évben számos módon motiválni az intézményeket a részvételre, idén pedig egy különleges programmal is készült.

Hulladékvadász nyereményjáték

Az idei jeles nap fókusztémája a természeti környezetünk tisztasága, amely a sportolásra is több vonzó lehetőséget kínál. A Magyar Diáksport Szövetség és a Jövő Öko Nemzedéke (JÖN) Alapítvány ennek kapcsán elindítja a Hulladékvadász játékot az ESSD-re regisztrált iskolák között.  A nyereményjáték során arra invitáljuk az iskolákat, hogy a gyerekekkel 2022. szeptember 1-30. között kiránduljanak a településükön, vagy annak természeti környezetében, és amennyiben illegális szemétlelő helyet találnak, akkor a Hulladékvadász applikáción vagy webes felületén keresztül jelentsék azt be. Az applikációra vagy webes felületre felkerülő bejelentéseket a JÖN Alapítvány továbbítja az érintett települési önkormányzatoknak, ezzel lényegesen felgyorsítva az illegális hulladéklerakatok felszámolását. A szemetet a játék során az iskolásoknak tehát nem kell összeszedni, arról az Alapítvány közreműködésével a hatóságok gondoskodnak, a játék lényege a lerakatok monitorozása és a Hulladékvadász applikációra történő bejelentése. Három iskola azok közül, amelyek részt vesznek a játékban és érvényes bejelentést tesznek, sorsolással egyenként az alábbi értékes nyereményeket nyerik meg:

  • 1.200.000,- forint értékű teremfelújításhoz szükséges MAPEI festéket, amely kb. 300 mfalfelület felújítására elegendő
  • 800.000,- forintot a teremfelújítás munkadíjára a Hajdú sajt gyártójától
  • 50.000,- Ft értékű Hajdú sajt kóstolócsomagot, például az iskolai egészségnap megvalósításához, vagy egészséges táplálkozás téma oktatásához.

A sorsolás 2022. október 31-ig bezárólag történik meg. A játék bemutatására a budapesti Tópark Általános Iskola tanulói vonultak ki a JÖN Alapítvány képviselőivel a XI. kerületbe illegális hulladéklerakókat felderíteni. A vadászatról készült kisfilm itt látható.

Sportszerutalványok az ESSD-n részt vevő iskoláknak

A Hulladékvadász játék mellett az ESSD-n részt vevő iskolák további nyereményekre is számíthatnak, amelyeket szintén sorsolással ítél oda az MDSZ: a sportnapon részt vevő, és 2022. október 14. éjfélig beszámolót feltöltő iskolák között kisorsolunk 1 db 500.000 forint, 2 db 250.000 forint értékű és 200 db 40.000 forint értékű Hervis utalványt. A regisztráció itt történik, a beszámoló feltöltésének helye: https://www.essd.eu/hu/iskolai-beszamolo/. Az utalványok sorsolása október 31-ig történik meg.

Az ESSD-ről a játékról, játékszabályról és az applikáció használatáról részletes leírás az alábbi linket található: https://www.mdsz.hu/hir/hulladekvadaszat-es-nyeremenykavalkad-az-idei-europai-diaksport-napjan/