Kezdőlap Zenei élet Borbély Mihály Quartet: Miracles of the Night

Borbély Mihály Quartet: Miracles of the Night

Vázlatos kották, költői, képzőművészeti és filozófiai inspirációk nyernek hangzó formát a Borbély Műhely kezei között. A zenekarra jellemző, etnojazzes hangzás háttérbe szorul, a részletekig lejegyzett kompozíciók felől pedig a hangsúly még az előző lemezeknél is erőteljesebben mozdul a szabadság felé.

Borbély Mihály ezzel a felállással már a második albumát rögzítette a BMC Recordsnál a 2019-ben megjelent Grenadilla után, szerzőként pedig ez a hatodik lemeze a kiadó égisze alatt. A cím nem annyira a szerzemények hangulati-dinamikai karakterére utal, sokkal inkább a hallgatás-befogadás ideális helyzetére: ez a zene elmélyülést igényel.

Az éjszaka csodái rejtőzködnek, de aki figyelmes, felfedezheti a lemezt inspiráló, előtűnő árnyalakokat Jancsótól Pilinszkyn át Miles Davisig és John Coltrane-ig.

A Borbély Mihály (fúvósok), Tálas Áron (zongora, dob), Horváth Balázs (nagybőgő) és G. Szabó Hunor (dob) alkotta kvartett tagjai szinte lubickolnak az improvizáció óceánjában, számos zenei színt, karaktert, sőt akár szélsőséget villantanak fel, nem mellőzve a humort és a drámaiságot sem.