Kezdőlap Kiemelt Suhajda Szilárd exkluzív interjú Csisztu Zsuzsával

Suhajda Szilárd exkluzív interjú Csisztu Zsuzsával

Suhajda Szilárd lehet az első magyar hegymászó a történelemben, aki serpák
és oxigénpalack nélkül jut fel az Everestre, oda, amelynek elérésébe eddig
mindenkinek beletört a bicskája. A„Big Five” hegycsúcsok közül még három vár
Szilárdra: az Everest, a Kancsendzönga és a Makalu.
Pintér László szakíró és hegymászó kommentátor kolléga megérteti velünk, mit is
jelent palack és segítők nélkül mászni és milyen brutális következményekkel járhat
az oxigénhiány és a fagyás odafönn.
„A hegyekben egy vödör melegvíz jelenti a luxust – mondta Suhajda Szilárd. – A kalandvágy a természet szeretete találkozik és ötvöződik a hegymászásban. Békéscsabaiként még inkább vonzottak a hegyek. Minél magasabbra megyünk, annál nehezebb lesz minden – folytatta Suhajda – Ha valaki egyedül indul el, kell, hogy legyen egy bizonyos hozzáállása az úthoz, mert a hegymászás meg tudja törni az ember lelkét. Kőkemény hegymászókat láttam, akik megtörtek. Nehezen tudták kezelni a kudarcokat és a szélsőséges időjárást. Én ezekhez a körülményekhez is jól alkalmazkodom. A magány mindig is jó társam volt. De szerencsés vagyok, mert a családom maximálisan támogat, máshogy ez nem is működhetne. Minőségi időt töltök a feleségemmel és a kisfiammal is, de nekem minőségi idő a hegyekben való lét is.”
„A hegymászás önmagunk megismeréséről szól – vette át a szót Pintér László. – Sokkal többre lehetünk képesek, mint amit magunkról elképzeltünk. Szilárd megtalálta önmagát ebben.”
„A feleségem szerint is olykor meglátszik rajtam idelent az oxigénhiány” – meséli viccesen az angoltanár, férj és apuka, Suhajda Szilárd. A Föld nyolcezresei közül 5 legdurvábbként számon tartott Big Five- ból kettőt, a K2-öt és a Föld negyedik legmagasabb hegycsúcsát, a Kína (Tibet) és Nepál határán fekvő Lhocét Suhajda Szilárd teljesen egyedül teljesítette már, tavasszal pedig
nekiindul az Everestnek. A halálfélelemmel is dacoló hegymászó történeteiből van
mit tanulni. Íme a video a Csisztu Sport Cast legújabb epizódjából