Kezdőlap Kiemelt  Csodás borok jöhetnek

 Csodás borok jöhetnek

 „Kiemelkedő  évjárat”, „kegyelmi állapot”, „ezt csak elrontani lehet”. Ilyen és ehhez  hasonló mondatok hangzanak el a szőlészek, borászok szájából a közelmúltban  zárult 2017-es szürettel kapcsolatban. Akinek a területét nem kapta telibe egy  nyári jégverés, országszerte szép mennyiségben szüretelt, és kiemelkedő  minőségre számít. A Borháló partnerborászai szerint mindez a máris kóstolható  fehérekre és rozékra éppúgy igaz, mint a hosszabb érlelésű vörösökre, amik csak  évek múltán kerülnek palackba.

„Kiegyensúlyozott év volt az  idei, és ez ezúttal nem a közepes termés szépítő megfogalmazása, hanem azt jelenti:  kiváló évjáratot szüreteltünk, amiből a hozzáértő borászok szinte minden kategóriában  csúcsborokat készíthetnek” – foglalja össze a nemrég befejezett szüret  tapasztalatait Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési  igazgatója.

„A Borhálónak szinte minden  borvidéken vannak partnerpincészetei – mondja Kathona –, velük folyamatosan  tartjuk a kapcsolatot, tolmácsoljuk nekik vásárlóink igényeit. Ezúttal mi kértük  meg pár borászunkat arra, értékeljék a most záruló szezont, osszák meg  várakozásaikat velünk.”

„Ennek alapján elmondható:  ha a lokális balesetektől, jellemzően a jégverésektől eltekintünk,  egyedülállóan szerencsés évük volt a hazai termelőknek. A növénybetegségek alig  támadtak, a sok napsütés természetesen magas cukorfokot eredményezett, és végül  a pár napos szeptemberi esőzés is több hasznot hozott, mint amennyi kárt tett:  a korábbi aszályt követően számos fajtánál szépen állította be sav-cukor  egyensúlyt, ami nélkül a végeredmény a mediterrán jellegű borok irányába  tolódhatott volna el.”

A korai fajták a szokásosnál  is hamarabb kerülhettek palackba: a Borháló szaküzleteiben máris olyan  tételekből lehet választani, mint Várszegi Viktor Csabagyöngye bora vagy a  Szeleshát Szőlőbirtok pinot noir rozéja, a közelgő Márton-napra pedig  megjelenik Lelovits Tamás és Polgár Zoltán primőr portugiesere – összesen már 24  féle 2017-es borból választhatnak a vevők. „A testes vörösekre persze még akár  éveket is várhatunk, utána azonban minden remény megvan rá, hogy a vevők még  sokáig élvezhessék a 2017-es évjárat prémiumborait” – mondja a Borháló  beszerzési igazgatója.
 
A  februári kemény fagyok után nehezen tért magához a szőlő – emlékeztet a szezon  kezdetére ifj. Font Sándor, a Font Pincészet cégvezetője. A szokatlanul hideg  tél és az áprilisi fagyos periódus összességében 30 százalékos terméskiesést  okozott a soltvadkerti termelőnek, amit felvásárlással kellett pótolnia. A  nehéz indulást jó év követte, mindössze némi aszállyal kellett megbirkózniuk az  ültetvényeknek. A szüret az Irsai Olivérrel és a cserszegi fűszeressel  kezdődött augusztus közepén. Az Irsai már forgalomban van, a kékfrankos rozét  most palackozzák, és Márton-napra a cserszegi fűszerest is letöltik, így  egyedülálló módon az új bor ünnepére már három tételük is piacon lesz. A szüretet  október 15-én fejezték be a kövidinka, az ezerjó és a kékfrankos válogatással.  A szezont jól jellemzi, hogy még a gyenge cukorgyűjtő kövidinka is 18,5  mustfokig jutott. A fehérborokról szólva ifj. Font Sándor megemlítette, hogy  nagy reményeket fűz a magyar nemesítésű generosához, ami először kerül palackba  a pincészetnél – erre azonban a nagyközönségnek januárig várnia kell.

Máris  kimagasló évjáratnak nevezi a 2017-est Juhász Tibor, a szekszárdi Pastor Pince  borásza. A kedvező időjárásnak hála a betegségek idén csak mérsékelten  jelentkeztek, így kevesebb permetezéssel is egészségesen lehetett tartani a  szőlőt. Azok az ültetvények, amelyeket fizikai kár nem sújtott, így kivételesen  szép termést hoztak, ráadásul szinte minden műfajban: szép savai lesznek a  cserszeginek, a rizlingeknek, de az őszi csapadékra érzékeny kadarka is jól  sikerült, és a terméskorlátozással termesztett bordói fajtákat is magas  cukorfokkal szüretelték; kellően testesek lettek, több éves érési potenciállal  rendelkeznek. „Öt-tíz évente adódik ilyen jó év, elegáns, karakteres borokat  produkált a természet, a fogyasztók még évekig fogják keresni a 2017-es  feliratot a szekszárdi borok címkéin” – summázza véleményét a borász.

Hasonlóan  derűlátó a borvidék egy másik termelője, Krajcsovszki László szőlész, a  Szeleshát Szőlőbirtok tulajdonosa. A szüretet augusztus 29-én kezdték a pinot  noirral – rozéja már palackban is van –, és október 19-én zárták a cabernet  sauvignonnal. A szeptemberi zivataros időszak kis izgalmat okozott, de  végeredményben nem befolyásolta negatívan a termést, inkább kiegyensúlyozottabbá  tette. A szőlő megkapta a szükséges hőmennyiséget, a cukorfok magas, de nem  extrém, jó az egyensúly, sok az érett színanyag. A Szeleshát borászai szerint  minden remény megvan rá, hogy a pincészetnél 2017-ben nagy vörösborok  készüljenek, legyen szó kékfrankosról, merlot-ról vagy cabernet franc-ról.

„Nagyon  jó évjáratnak örvendhetünk, sok csúcsbor készül az idén – mondja a villányi  Günzer Tamás Pincészetének névadó vezetője. A borász szerint minden fajtára  jellemző volt, hogy egy-két héttel korábban kellett nekilátni a szüretnek, de  aki ezt megtette, csodálatosan egészséges, szép szőlőt szedhetett. A borász  példaként említi, hogy az Irsait már augusztus 11-én leszüretelték, mert a  friss fehérek és rozék savai megsínylették volna, ha tovább maradnak a tőkén. A  szokásosnál előbb szüretelték a vöröseket is. „Az összes fajtának csodálatos  éve volt, minden adott ahhoz, hogy 2017 kimagasló évjárat legyen. Ha valamit  mégis ki kell emelni, azt mondanám, hogy a merlot-nak és a syrah-nak kedvezett  leginkább az időjárás” – mondja Günzer Tamás.

„Rendkívüli év volt, én még ilyen egészséges,  gyönyörű szőlőfürtöket nem láttam” – fogalmaz Tóth Katalin, az egri Tóth Ferenc  Pincészet ügyvezető tulajdonosa. A szedés szeptember közepén kezdődött a  leánykával, de már a vörösek is erjednek vagy akár hordóban is vannak. A szüret  még sincs lezárva: a kékfrankosból és a cabernet franc-ból fent hagytak  valamennyit jégbornak, hátha ezzel is szerencséjük lesz. „Az időjárás nemcsak a  teljes termesztési szezonban, hanem szeptember-októberben is kegyes volt: a gazdaság  mind a nyolc dűlőjében tervezett módon, ideális időpontban tudtunk szüretelni, figyelve  a cukorra, a savra” – mondja a fiatal cégvezető, aki a pincészet klasszikus,  supérieur és grand supérieur kategóriáitól is remek borokat remél. Ezekre  persze még várni kell, de Tóth Ferenc szeptember 19-én szedett kékfrankos  rozéja már Márton-napon megvásárolható lesz a szaküzletekben.

                                                                Borháló Borkereskedés                                                                                                                                                  
                                                                                                                                                                                          
    A Borháló franchise 2013 elején alakult. A  vállalkozás saját válogatású minőségi borokat kínál a    fogyasztóknak a  szokásosnál nagyobb kiszerelésben, célja, hogy minél szélesebb kör számára  tegye elérhetővé a jó bor élvezetét. Kínálatában közel 200 nagy kiszerelésű bor  és további 400 borkülönlegesség szerepel. 2016-ban a Borháló a Sziget  fesztiválok hivatalos borbeszállítója lett.
                                                                                                                                                                                          
    A cég 2013-ban elnyerte a Magyar Franchise  Szövetség „Az Év Legdinamikusabban Fejlődő Franchise Hálózata” díját,  2014-ben „Az Év Innovatív Franchise Hálózata” díjat, 2016-ban pedig első  helyezést ért el ügyfélélmény kategóriában a Mastercard „Év Kereskedője”  versenyében.
                                                                                                                                                                                          
    Magyarországon jelenleg 46 Borháló  borkereskedés működik, a regisztrált törzsvásárlók száma meghaladja a  százezret.