Kezdőlap Zenei élet Four Hands – Alexandre Tharaud és barátai

Four Hands – Alexandre Tharaud és barátai

A Warner/Erato új albumán Alexandre Tharaud összeállításában hallunk négy kézre készült átiratokat – mégpedig világsztár partnerek közreműködésével.

Alexandre Tharaud és művésztársai igazi tűzijátékot mutatnak be ezen a mindvégig nagyszerű és szórakoztató lemezen. Amúgy sem dúskálunk négykezes albumokban, de ez a lemez még azon is túlmutat. Már maga az ötlet is nagyon kedves, hogy a kényszerű koronavírus lezárások alatti kényszerű művészi szünetet Alexandre Tharaud arra használta fel, hogy „puszta örömből” meghívta négykezesezni zenész barátait és kollégáit.

„Régóta gondolkodtam ezen…” – mondta el Alexandre Tharaud zongoraművész – hogy a kedves barátaimmal együttműködve, a zongora-duett repertoárjának csodái előtt tisztelegve egy albumot hozzak össze ennek örömére. .”

A találóan elnevezett „4 Hands” – azaz „Négy kéz” 22 rövid művet tartalmaz Alexandre Tharaud és 21 ismert művész közös előadásában. A leghosszabb darab 6 perces, a legrövidebb pedig egy perc sincs. Alexandre Tharaud van, hogy az első és van, hogy második szólamot játssza – de rajta kívül egyik zenei partner sem jelenik meg többször, ami már önmagában is egy bonyolult és nagy ívű produkcióra utal.

Alexandre Tharaud társai ebben a vállalkozásban: Nicholas Angelich, Martin James Bartlett, Mariam Batsashvili, Arielle Beck, Frank Braley, Bertrand Chamayou, Michel Dalberto, David Fray, Beatrice Rana, Eric Le Sage, Momo Kodama,  Bruce Liu, Aleksandar Madzar, Alexander Melnikov, Víkingur Olafsson, Emmanuel Strosser, Frederic Vaysse-Knitter, Vanessa Wagner – csupa nagy név.


Mint látjuk: nem csak a Warner Classics hanglemezkiadó sztárjai tűnnek fel, de a mai koncertzongorázás nemzetközi elitjének más szereplői is. De mivel ez egy baráti vállalkozás – ennek szellemében Alexandre Tharaud zenészbarátai közül maga mellé ültette négykezest játszani a világhírű csellóművészt: Gautier Capuçon-t, Philippe Jaroussky kontratenor sztárt, Juliette (Noureddine) énekes-dalszerzőt és a rejtélyes Mr Nobody-t is.

A repertoár pedig Bachtól Mozart, Haydn, Schubert, Schumann, Brahms, Csajkovszkij, Dvořák, Fauré, Grieg, Bizet, Debussy, Piazzolla, Pierné, Poulenc, Rachmaninov, Ravel, Satie, Henry, Lavignac, Français négykezesein át egészen Glass-ig ér – esetenként közismert és népszerű melódiákat megidézve. Ahogy Tharaud elmagyarázta: minden zenedarabot úgy választottak ki, hogy megfeleljen a hozzá tartozó vendég karakterének és képességeinek. A nem mindennapi ötletből így aztán egy nem mindennapi, lebilincselő album született.

 Komlós József JR