Kezdőlap Bank Tovább emelkedhet a reálbér a kkv szektorban

Tovább emelkedhet a reálbér a kkv szektorban

Budapest, 2024. augusztus 29. – Infláció feletti fizetésemelésre és cafeteria juttatásokra is számíthatnak a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások dolgozói. A K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adatai alapján a kkv szektorban 8,2 százalékos béremelés várható és a cégek fele béren kívüli juttatással is tervez a következő egy évben. Emellett a foglalkoztatottság is kedvezően alakulhat.

Akár a Magyar Nemzeti Bank által idei évre várt 3-4,5 százalék közötti, akár a 2025-re jelzett 2,5-3,5 százalék közötti éves inflációt nézzük, a kkv szektor bérei ezt meghaladó mértékben emelkedhetnek a következő egy évben. A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait vizsgáló K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményei alapján ugyanis a szektorban átlagosan 8,2 százalékos bérnövekedést jeleznek a vállalkozások. „Az inflációt meghaladó mértékű fizetésemelések vélhetően az elmúlt években jellemző kétszámjegyű infláció lassú korrigálását jelentik, de emellett a képzett és tapasztalt munkaerő megtartásának szándékát is mutatja. Ezt erősíti az is, hogy az év eleji 66 százalékhoz képest jelenleg már 71 százalék számol béremeléssel” – részletezte az eredményeket Oraveczné Németh
Ildikó, a K&H lakossági és kkv szegmens marketing vezetője.

Plusz juttatásra is számíthatnak a kkv dolgozók
A bérek várható kedvező alakulása mellett a fizetésen kívüli juttatások szempontjából is pozitív a szektor: az előző negyedévhez képest 40-ről 50 százalékra emelkedett a béren kívüli juttatással tervező cégek aránya. Ezen belül is főként a 13. havi fizetést, jutalmat (18%), a SZÉP kártya-juttatást (11%) és a cég saját döntése alapján nyújtott utazási költségtérítést (9%) terveznek nyújtani dolgozóiknak a következő egy év során, a törvény által kötelezően előírt közlekedési költségtérítésen felül, ami a cégek 15 százalékát érinti. Emellett erősödött az egészségpénztári befizetésben gondolkodó cégek aránya: az előző negyedévi 3 százalékhoz képest jelenleg a kkv-k 6 százaléka tervez ezzel.

A kkv-k azonban nem mondhatók egységesnek a béren kívüli juttatások szempontjából, nem mindegy, hogy mekkora és az ország melyik részén működő vállalkozásról van szó. Az ország nyugati részében a cégek 47 százaléka tervez béren kívüli juttatást nyújtani dolgozóinak, a keleti országrészben ehhez nagyon hasonlóan 49 százalék, míg a közép-magyarországi régióban 59 százalék ez az arány. Ennél is nagyobb eltérés látható a cégméret szerint: a legkisebb, 100 millió forint éves árbevétel alatti cégeknek 42 százaléka vezetne be béren kívüli juttatást, míg ez a 100-300 millió forint árbevétel közötti cégek esetében 54, az e fölötti, 300 millió és 2 milliárd forint közötti árbevételű cégek esetében pedig kiugróan magas, 71 százalék.

Kétszámbővítés is várható a szektorban
A felmérés eredményei alapján érdemes lehet most munkát keresni a kkv szektorban, ugyanis minden ötödik vállalkozás létszámbővítést tervez. Emellett 72 százalékuk a jelenlegi dolgozói létszámmal tervezi a következő egy évet, és csupán a cégek elenyésző része, 5 százalék gondolkodik a munkaerő csökkentésében. Érdemes azonban megnézni, melyik ágazatról van szó. A kereskedelmi és a szolgáltató szektorban a vállalkozások 21 százaléka számol a jelenleginél nagyobb létszámmal, és az lőbbiek 5, utóbbiak 4 százaléka tervez csupán leépítést. A mezőgazdasági és ipari cégeknél azonban ennél kevésbé kedvező a helyzet. Az agráriumban csupán a cégek 15 százaléka tervez bővítést, miközben minden tizedik kevesebb dolgozóval számol. Az ipari vállalkozások körében is hasonló a helyzet, az átlagnál alacsony arányban (17%) terveznek munkaerőfelvételt, mellette viszont itt csak 7 százalék gondolkodik létszámcsökkenésben.

A K&H kkv bizalmi indexről
A K&H Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index összeállítása jelenleg 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és azok várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket
mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi mérés, melyet az Impetus Research készített, 2024. május 13. és június 7. között történt. Készült a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány megrendelésére. A kutatásban megkérdezett állalkozások méret és árbevétel-kategória szerint:
mikrovállalkozások (20 – 100 millió Ft)
kisvállalkozások (101 – 300 millió Ft)
középvállalkozások (301 millió Ft – 2 milliárd Ft)

A K&H Csoportról
Az ország egyik vezető és országosan több mint 3800 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit mindenkor magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 195 lakossági ügyfélpontot működtet, és csoportszinten mintegy 1,6 millió ügyfélnek kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését mintegy 3700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, isvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport hozzávetőleg 2300 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

Főbb adatok:
K&H Bank

  1. 2024.március 31-én:
    Saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 589 milliárd forint
    Mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 5783 milliárd forint
    Adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 21,4 milliárd forint

  2. K&H Biztosító
  3. 2024.március 31-én:
    Saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 32,4 milliárd forint
    Mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 211,6 milliárd forint
    Adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -3,1 milliárd forint
  4. további információk:
    Kommunikációs Igazgatóság
    e-mail: [email protected]
    www.kh.hu