Kezdőlap Gazdaság Agro-Thám Kft.: közösségi sikertörténet

Agro-Thám Kft.: közösségi sikertörténet

A csaknem három évtizede működő Agro-Thám Kft. története nem csak a mezőgazdasági sikerekről szól. Legalább ennyire a közösség erejéről is.

Thám József tősgyökeres helvéciai, aki már gyermekkorában megtanulta szüleitől a természet, a mezőgazdaság szeretetét. Diákként is kivette részét az otthoni munkából, így amikor elkezdte az önálló életét, nem is volt kérdés számára, hogy a mezőgazdaság lesz a fő irány számára.  1993-ban indította egyéni vállalkozását, majd 1998-ban alapította meg az Agro-Thám Kft.-t, amely mára a mezőgazdaság teljes spektrumát lefedi: a gabonák mellett hüvelyes növényekkel és olajos magvakkal, valamint gyümölcstermesztéssel foglalkoznak, és tevékenységük jelentős részét képezi az állattenyésztés is.

Az egyre bővülő a családi vállalkozás négy telephelyen működik, és 1300 hektáron gazdálkodik, csaknem 20 főt foglalkoztatva. A gabonanövények közül főként búzát és árpát termesztenek, a gyümölcsfákon pedig kajszibarack, birsalma, birskörte és szilva terem.

Ami az állattenyésztést illeti, tehenészetük mellett van egy tenyészkancából álló nóniusz ménesük is. A néhány éve épült szárító-tárolójuk 1300 négyzetméteres, kapacitása 3000 tonna gabona. Ennek köszönhetően jobb minőségű és versenyképesebb az itt tárolt termény. Tevékenységüket fuvarozással is bővítették: saját kamionnal tudják szállítani a megtermelt gabonát, illetve bérmunkát is vállal.

Az Agro-Thám Kft. sikere nem csak az alapító érdeme. A közös erőfeszítésekből felesége, Anikó, valamint három fiuk és azok családjai is kiveszik a részüket. Mint hangsúlyozzák, a közös munka erősíti a családi kötelékeket is.

A cégvezetés elkötelezett a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok és a környezetvédelem iránt, és folyamatosan törekszik a legmodernebb technológiák alkalmazására. Folyamatosan próbálnak áttérni a precíziós mezőgazdaságra, melynek célja, hogy hatékonyabban használják az erőforrásokat.

Thám József Helvécián hosszú évek óta vállal közéleti és mecénási szerepet is. Rendszeresen támogatja a helyi rendezvényeket, és a nagyközség szolgálatába állítják a gépeket a földutak rendbetételéhez és egyéb munkákhoz.