Sváb ételek, jó borok, aktív kikapcsolódás
Újból és újból megjelenik az országos médiában, rendezvényeire nagyobb távolságból is érkeznek látogatók, borai és ételei pedig egészen kiválóak – itt az idő, hogy mi is felfedezzük Császártöltést!
A Kiskunság és a Sárköz határán fekvő község történelme szorosan kötődik a svábsághoz. Az első német telepesek csaknem három évszázada érkeztek ide. Fő feladatuk a kalocsai érsek szőlőinek művelése volt – miközben persze saját otthonukat is meg kellett teremteniük. Kitartásuk és szorgalmuk a mai napig termi gyümölcseit.
„Az elmúlt 10 évben összesen 1,2 milliárd forintot költöttünk fejlesztésre. A falu minden középületét sikerült felújítani, és azt is kevés ekkora település mondhatja el, hogy saját tanuszodája van” – mondja Takácsné Stalter Judit polgármester, aki legalább ennyire fontosnak tartja a közösségépítést és a falu felhelyezését a vármegye, sőt, az ország kulturális-turisztikai tárképére. Jó úton haladnak, hiszen a néhány éve elindított a sváb ételek esztiválját már országos szinten jegyzik, a császártöltési borászok pedig egyre jobb eredményeket érnek el a borversenyeken – nem véletlen, hogy a nyitott pincék sorozatukra mind több érdeklődő érkezik Császártöltésre.
A látogatókat ráadásul olyan aktív kikapcsolódási lehetőségek is várják, mint az evezés a Dunavölgyi- főcsatornán, a túrázás a Kéktúra útvonalon, és a kerékpározás szerelmesei is megtalálják itt a számításaikat. Érdemes innen kiindulva a Sváb-sarok többi települését, Hajóst, Nemesnádudvart és Érsekhalmát is felkeresni.