Immár tizenöt esztendeje foglalkoznak Kovács Dóriék fürjekkel, először saját célra, mivel tudták, hogy mennyire egészséges a tojása, a madár húsa antiallergén- hiszen szerették volna tudni mit esznek. Akkor tájt született első gyermekük, és így olyan ételt szerettek volna elé rakni, amiben nincs antibiotikum, gyógyszerek. Így bele vágtak a „fürjezésbe” 50 madárral. Családi vállalkozásként megtalálta Dóri azt, amit szeret és összeegyeztethető a családcentrikus gondolkodásával.
„Az indító ok az volt, hogy a hús egészséges legyen ami a tányérunkra kerül. A tojás is olyan kuriózum, amelynek széles a felhasználhatósága ( tükörtojás, rántotta, főtt tojás, süteményekbe, panírozáshoz). Végül olyan mennyiségeink lettek tojásból, hogy nem győztük elfogyasztani…”-meséli Dóri szerkesztőségünknek saját otthonában.
– Mesélsz róla, hogy milyen a termékpaletta?
Úgy alakult, hogy nem tudtuk megenni a rengeteg tojást, mert a tyúkkal ellentétben 16 óránként tojik a fürj, míg a tyúk 24. A felhalmozódott tojást megfüstöltük (vásároltunk egy füstölőt) és nagyon finom lett. Eleinte ajándékba adtuk, és mi is eszegettük…Mondták, kérnek még ha van, s így elterjedt a híre. Utána rendezvényekre hívtak bennünket, eleinte itt Lakiteleken- , mostanra már a környező településeken is megfordulunk. Így szépen kialakult a piacunk: Kecskemétre is szállítunk étterembe.
Megrendelésre szoktam készíteni a termékeket: szólnak, ki mit szeretne, hány üveggel. De mindig van plusz, ha esetleg hirtelen van szükség akár egy születésnapra, kiváló gasztro ajándéknak is.
– Már rendezvényekre is szállítotok termékek
Legutóbb Szentkirályon a „Pepsi” ünnepélyen protokoll ajándék volt az olajban eltett füstölt tojás, amely kézműves ajándék: meg van főzve, pucolva, pácolva, utána füstölve és az üvegben kapja az ízesítést. Egyesével kézi munkával kell megpucolni, tehát teljes mértékben kézműves munka!
Szeretem a munkát vele, hiszen van gépünk, de nem használom: pucolás közben jönnek a jó gondolatok, így adódott a tojáskrém ötlete, a megmaradt füstölt tojásból lett füstölt főtt tojásos saláta majonézzel, krémsajttal, szappan (ebben tojássárgája és tojáshéj por van garantáltan egészséges házi készítésű termék cuki kis formában), tojáshéj por és nyers tojásokat is értékesítünk.
A por tele van kálciummal, ami a fogaknak, csontoknak, hirtelen nővő gyerekeknek, állatoknak is tökéletes. Minden este egy kis gyümölcslébe egy kávés kanálnyit teszünk, és bár nem oldódik, ropog, de nem zavaró. Az a lényeg, hogy felhasználja a szervezet oda, ahová kell.
– A recepturát, ízesítéseket Te kísérletezted ki?
Igen, az ötlet jött magától, tojás pucolás közben: fokhagymás, aszalt paradicsomos, olivás, snidlinges, kapros, bazsalikomos, chilis, petrezselymes és idény jellegűek: medvehagymás, szarvasgombás.
Annyira szeretem csinálni, hogy ha tehetném, ingyen adnám, tényleg szeretettel készítem -de muszáj piacot teremteni, és szerintem korrekt az ár, jelenleg: 2500 Ft egy üveggel, amiben 20 db füstölt tojás olívaolajban van.
Büszke vagyok rá, hogy kihoztam a termékből a maximumot, sokan érdeklődtek a tartásról, sok interjúm is volt már. Az AgroFórum, az Országjáró Magazin, a Petőfi Népe is érdekesnek találta a munkám.
Az a jó, hogy a madárinfluenza sem fenyegető ránk nézve, a madarak testhőmérsékletük magas 39- 40 fok, így nem fogékonyak betegségre, zárt térben vannak a madarak, minden évben hatósági ellenőrzés van, mindent néznek: a helyüket, feldolgozó részünket, tojásokat.
A Kakasokkal mi történik?
Ők feldolgozásra kerülnek, de ha szükségünk van tenyész tojásra, akkor bent hagyjuk őket, 5 tyúkra jut 1 kakas. Az állományt évente frissítjük, ilyenkor a húst is értékesítjük: volt olyan, hogy 600 darabot egyszerre pucoltunk fel kézzel. Saját kevertetett takarmányt gyártatunk a mi arányainkkal, az itatásuk önellátó rendszerrel működik. Érdekesség, hogy a madarak sokat isznak, mindig kell víz legyen előttük.
– Nagy szakmai tudásod lett! Kerestek meg az országból vagy bárhonnan, hogy segítsd, tanítsd meg a gondozásukat, tenyésztésüket?
Valóban sok tapasztalatom lett ez idő alatt, és volt megkeresés: például egy hölgy hívott Németországból, a tartással kapcsolatban, és keltetésben kért segítséget, mert nem száradtak fel a madarak. Természeten ingyen és bérmentve adok, adunk tanácsot.
– Tudtok pihenni, nyaralni? Van idő a hobbira?
Szeretek festeni, szoktam élmény-festeni a helyi könyvtárban. A héten épp gyerekekkel festettünk egy nyári tábor keretein belül. Imádom a gyerekeket, bár nem akartam óvónéni lenni, hisz amióta vannak gyermekeim, kitöltik az életem. Van egy autista iskola is Lakiteleken, velük is szoktunk festeni. Három gyerkőcünk van, 14 éves a legnagyobb, 12 a középső, 11 a legkisebb. Ők is szoktak segíteni tojás szedésben, etetésben, pucolásban. Többnyire 2- 3 hét a szabadságunk, nyáron két hét, télen 1 hét.
– Honnan van ennyi kedvesség, életvidámság, életöröm benned, mi a titka ennek? Honnan töltekezel, miből van az erőd?
Nem tudom, mindig mosolygós vagyok, és azt gondolom: „miért a nehézségeket, gondokat mondjam, mikor másnak is van”. Én inkább befogadó vagyok, nem panaszkodom.
Hiszek abban és szeretem, amit csinálok. A jót kell mindig meglátni mindenben és mindenkiben. Ha van 200 tojásom, amit nem tudok eladni, fel fogom ajánlani valakinek. Ha valami nem sikerül 2 – 3 próbálkozásra, azt pedig el kell tudni engedni. Ez az életfilozófiám.
Szeretem az embereket, tényleg érdekelnek, hogy vannak, mindenkihez pozitívan állok. Olyan emberekkel próbálom magam körbe venni, akikben megbízhatok és jó hatással vannak rám és én is rájuk.
Kovács Dóra
Lakitelek
Telefon: 06-30/5025892
FB: Magyar kézműves Fürj és fürjtojásos termékek





