Kezdőlap Gasztro Csaplár Vendéglő – 54 év töretlen sikertörténete a Vacsi Közben

Csaplár Vendéglő – 54 év töretlen sikertörténete a Vacsi Közben

A Vacsi közi földút mellett lévő „Boróka Kocsma” 1993-ban alakult át „kockás abroszos”melegkonyhás, családias kisvendéglővé, amely a mai napig őrizve a családi hagyományokat, mindig megújuló arculattal, gyors és udvarias kiszolgálással, bőséges étel és változatos ital választékkal várja Vendégeit. „Gyermekként már Leo jégkrémeket pakoltam a kiskocsma hűtőládájába, miközben belém nevelték, hogy szeressem a vendégeket: alázattal, mosolyogva forduljak hozzájuk, akkor bármit elérhetek az életben. Sok mindent köszönhetek Keresztanyunak és a szüleimnek, hogy ezt is megtanították- kezdte a történetet Csaplár László, aki örömmel emlékezett vissza a fél évszázad történéseire Csaplár Sándorné Ica néni Ügyvezetővel, keresztanyukájával. Továbbra is igyekszünk megtartani a magyaros ízeket, a mai napig itt van velünk keresztanyu: 78 éves, nagyon büszke vagyok rá, hogy tőlük tanulhattam. Korábban Édesapám és Keresztapám is együtt dolgoztak. Ők sajnos már nincsenek köztünk, 2005 előtt már elmentek” – mondja Laci.

AZ INDULÁS

„1971-et írtunk, amikor a Keresztanyám, Ica néni és keresztapám álma elindult a Vacsi Közben, amikor még velünk szemben kukoricaföld és veteményes állt, és tanyavilág volt, nem házak! Annak idején még egy kis vendéglátó bolt, büfé voltunk. 1993-ban lettek Ők a tulajdonosok, már igény mutatkozott a környéken meleg konyha iránt- és nőtt az asztalok száma. Jó, hogy miénk az ingatlan, így a bérleti díj összegével kevesebb a kiadásunk. 1993-ban, amikor lett melegkonyha, akkor végeztem az iskolát. Mindent meg kellett tanulni gyakorlatban: az iskolában nem csak tudni kell a szakmát, hanem az élet tanít meg. És mai napig minden nap tanulunk valami újat. Először csak kész ételeket, egytál ételeket főztünk, később bővült a repertoár, követtük az igényeket.  Ami bevált, ahhoz ragaszkodunk: a marhapörköltet, a pacalt, tyúkhúslevest, frissensülteket, tálakat kínáljuk. A kacsának, a tyúkhúslevesnek, a bejglinek, a pörköltnek idő kell, meg kell lennie az eredeti ízélménynek, és sok múlik az alapanyagon, szívvel és szeretettel kell készíteni-így még finomabbak az ételek. Először a környéken élők- idősebbek találtak ránk, majd kisebb rendezvények voltak jellemzőek, azután elterjedt a jó hírünk, és fél évszázad alatt már ismernek bennünket, így mára nagyon népszerű a menü főzés is.” – meséli Laci.

KIHÍVÁSOK- A CSAPAT

A Covid ideje alatt a vendéglátás élete leállt és a kiszállítás kihívása felerősödött és teljesen átalakult a kiskocsma fogalma, de van kitartásunk, szakmai szeretetünk, és törzsvendégeink is hűségesek hozzánk. Annak idején pár fővel indultunk, (még nem volt melegkonyha) -mára tízen vagyunk. A 90-es évektől, 35 éve dolgozom a vendéglőben Üzletvezetőként-ám mindig jelen voltam gyerekként – amióta elértem a régi pultot, már mértem a kisfröccsöt- akkor pultos szerettem volna lenni. Régi szerelem számomra a szakma!  Nagyon köszönöm a csapatnak, akik itt vannak nálunk, például Apostagi Zoltánnak-akivel régóta dolgozunk együtt. Az élet felgyorsult, azonban ma is a vendég az első. Büszkék vagyunk rá, hogy ezzel a csapattal lehetünk együtt, hiszen jó érzés mindenkinek, hogy bejövünk reggel, együtt mosolyogjunk, kávézunk, indul a nap. Azt gondolom, hogy van külön családod, de van a Csaplár Vendéglő Csapata, ez is egy család, mert szinte együtt éljük le az életünket. Az ember sokat áll, nehéz fizikai munka ez, nehéz helyzetben is van a vendéglátás, mert itt hétvégén is mindig dolgozni kell. Egyik oktatóm azt tanította, hogy „mikor az emberiség pihen, akkor ti dolgoztok a vendéglátásban” – ez így is van, mi mégis szeretjük.

RETRO JELLEG

Megőrizte az étterem a „retro” – jellegét, és tudatosan nem is akartunk változtatni a rozettás stílusú kisvendéglő hangulaton. Próbáljuk a vendégeink igényét figyelembe venni, nálunk úgy érzik a vendégek, hogy haza jönnek. A családias légkör előnye, hogy amikor oda jön a pulthoz a vendég, már tudom, mit fog kérni, tudom a nevét, hogy pacalt eszik és korsó sört iszik. Sokrétű a vendégkör, orvosok, az ügyvédek, kőművesek, színészek, vezetők.

Jövőbeni tervek- Fejlesztési ötletek

Napelem parkkal bővültünk, a kiszállítást is terveinkben szerepel, hogy bővítjük. Szeretnénk maradni a magyaros konyhánál, nem szeretnénk más irányt, hiszen ami bevált, azt fent kell tartani.

Családról, Hobbyról

A vendéglátás szakma próbára teszi családi életet. Persze meg lehet szokni, hogy hétköznap legyünk szabadnaposak, hétvégén dolgoznunk. Az alapanyag beszerzésért én felelek, -mondja Laci, ám Keresztanyámtól a jó tanácsokat mai napig szeretettel várom.

Büszkeség

Más világban nőttem fel, de büszkeséggel tölt el, hogy tudtommal Kecskeméten ennyi ideje, egy néven nincs másik vendéglátóhely. A rendezvényeinkre is büszkék vagyunk, például: 70 éves házassági évfordulót tartottak nemrégiben vendéglőnkben, ezt úgy hívjuk: Kegyelmi lakodalom. Kilencven pár éves a Józsi bácsi, a hölgy 90 éves. Sok vendégünk van, aki 20-30-50 éve ide jár. Vannak, akik még a kiskocsmás időszakban ide jártak, melegkonyhás időszakban is, vannak, akik rexeztek, s kicsiként ott álltam mellettük, raktam be a zsetonokat az asztalba. Emlékek, jó érzés visszagondolni ezekre.

SZÉLES ÉTELVÁLASZTÉK-MINŐSÉGI ÉTKEK- MAGYAROS ÍZÉLMÉNYEK

A menü hétfőtől szombatig elérhető: egyféle leves, és kétféle második választható. A Covid előtt is volt „családi vasárnapunk”, amit mára kibővítettünk: háromféle leves és négyféle másodikkal, amelyet megrendelnek és elviszik. Ha heti menüt kér a vendég, legalább 3 napot rendelve, akkor kiszállítjuk ételesben, vagy csomagolással. Étlapunkon a magyaros ízek mellett a modern konyha ízei, valamint a gyermekek által kedvelt falatok is megtalálhatóak! Rugalmasak vagyunk, szlogenünk, hogy „MINDENT A VENDÉGÉRT”! Nem okoz gondot, hogy az étlapon szereplő ételek kis változtatással kerüljenek Vendégeink asztalára. (Elfogadjuk a Szép Kártyát, az MHB Bank, K&H, Otp.) 55 főig vállalunk eljegyzést, házassági évfordulókat, bármilyen családi rendezvényt, névnapokat, temetési ebédeket, lakodalmakat, születésnapokat, – ha igény mutatkozik: zenével. Kiemelném a tyúkhúslevest, marhapörköltet, vegyes sültestálakat, pacalt -mert ezeket nagyon szeretik nálunk. Karácsony felé készülünk hidegtálakkal, töltött káposztával. Bőséges a választék, desszertjeink is kedveltek.

Csaplár Vendéglő

Kecskemét, Vacsi köz 21.

Nyitva-tartás: h-szo.: 6-21, vas: 6-15 óráig.

Fb: Csaplár Vendéglő

06-76/ 484-842