Kezdőlap Sport A hétvégi rangsorolón már a Világkupa lesz a tét

A hétvégi rangsorolón már a Világkupa lesz a tét

Gőzerővel zajlik a május 25-én kezdődő ICF gyorsasági kajak-kenu Világkupa előkészülete. Elindult a verseny kampánya, s a most hétvégi szegedi rangsoroló is már a Vk jegyében zajlik, hiszen ezt követően hirdet csapatot Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány.

Minden idők legnagyobb szabású gyorsasági Világkupájára készülődhet a szegedi Maty-ér, ahol május 25. és 28. között közel 70 nemzet több mint 1000 sportolója száll vízre. Többek között láthatjuk a háromszoros olimpiai bajnok kajakos Kammerer Zoltánt és Szabó Gabriellát, a kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztinát, akik „zászlóshajói” a magyar csapatnak, s a hagyományos rivális nagy kajaknemzetek (Németország, Oroszország, Ausztrália, Portugália vagy Spanyolország) mellett olyan országok sportolóit köszönthetjük, mint Uruguay, Mozambik, Namíbia vagy éppen Irán.

A verseny kampánya a héten elindult, Szegeden és Budapesten is láthatóak az esemény óriásplakátjai, míg a hétvégén kajakosaink és kenusaink is már a Vk jegyében szerepelnek, mert a pénteken kezdődő szegedi rangsoroló eredményei alapján hirdet csapatot Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány.
A versenyen érdekes, új egységek mutatkoznak be, az olimpiai bajnok kajakos Dombi Rudolf az olimpiai ezüstérmes Pauman Dániellel szerepel, a kenus Vasbányai Henrik Varga Dáviddal térdel egy hajóba, s újra összeáll Szabó Gabriella és Fazekas-Zur Krisztina párosa is.

„A Világkupára a riói olimpia, a tavalyi moszkvai Európa-bajnokság, valamint a hétvégi rangsoroló verseny eredményei alapján jelölöm ki a csapatot. Kíváncsian várom, hogy a most formálódó új egységek, valamint fiatal versenyzőink milyen erőt képviselnek majd. Példának okáért kik lesznek azok, akik helyet szereznek maguknak a női négyesben és az új párosoknak köszönhetően miként rendeződik át a férfi kenu mezőnye” – mondta Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány.

„Csipes Tamara bejelentésével, mely szerint babát vár, a női négyesben új helyekre pályázhatnak az U23-as korú fiatalok, így akár számításba jöhet Takács Tamara, Lucz Dóra, Malcsiner Eszter vagy más tehetségek, akik a korábbi években már bizonyítottak a korosztályukban” – mondta Dónusz Éva utánpótlás kapitány, aki kiemelte, hogy az április végi dunavarsányi 2000 méteres felmérő eredményei alapján megeshet, több fiatal, például Györgyjakab Máté is meglepetést okoz ezen a hétvégén.

Az újságírókat érintő hír, hogy a héten megkezdődött a sajtó akkreditáció a Világkupára, a jelentkezési lap a következő két hétben az alábbi linken érhető el.
http://press.digicorp.hu
A Világkupa ideje alatt a versenyre kilátogató kollégák, José Perurena Lopezzel, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség elnökével, Thomas Konietzko alelnökkel, valamint Simon Toulson főtitkárral is készíthetnek interjút az olimpiai program változásáról. De több korábbi olimpiai és világbajnokkal, így az anyai örömök előtt álló ötszörös aranyérmes Kozák Danutával is találkozhatnak.