Kezdőlap Interjú Két vb-arany a délelőtti termés Racice-ben

Két vb-arany a délelőtti termés Racice-ben

Két arany- és egy ezüstéremmel kezdte a döntőket a magyar kajak-kenu válogatott a racicei világbajnokságon. Nyert a Balaska Márk, Birkás Balázs duó K-2 200 méteren és aranyérmes lett Farkasdi Ramóna és Medveczky Erika párosa is K-2 1000 méteren. Nádas Bence és Tótka Sándor pedig a második helyet kaparintotta meg a spanyol egység mögött. 

Van annak motivációs ereje, ha leszakad az ég!

Ez történt Racicében a K-2 200 méter rajtja előtt egy perccel. Balaska Márk és Birkás Balázs már a rajtban állt, amikor ömleni kezdett az eső, s ahogy mondták: pont ez volt az a pillanat, ami meghozta számukra a sikert.

„Jött az eső, jött egy érzés, én pedig úgy elkaptam a rajtot, mint még soha, azt éreztem, hogy ezt nem lehet tőlünk elvenni – mondta Balaska Márk, akinek a parton a szám ikonja, Ronald Rauhe nyújtott kezet. – Ő a példaképem, el sem tudom mondani, milyen érzés, hogy most ő gratulál nekem…”

„A verseny előtt nyugodtak voltunk, mert tudtuk, hogy mindketten sokat dolgoztunk ezért a döntőért. Amikor a futam előtt leszakadt az ég… na az olyan filmbe illő volt, kirázott minket a hideg és éreztük, hogy meg tudjuk csinálni” – tette hozzá Birkás Balázs.

Farkasdi Ramóna és Medveczky Erika is hitt benne, hogy győzni tud K-2 1000 méteren. Pedig Erika betegsége kissé összekuszálta a szálakat, de az elmúlt évek során már többször is bizonyította, hogy a nehéz helyzetekben is megvan benne a kellő erő. Farkasdi Ramóna pedig azt mutatta meg, hogy képes klasszis eredményre a felnőtt nemzetközi mezőnyben.

„Ez életem eddigi legjobb eredménye, ifiben és maratonin már voltak sikereim, de ez egy nagy lépcsőfok, s boldog vagyok, hogy ide tudtam érni. A baj ellenére én bíztam és hittem Erikában, mert tudom, hogy erős és képes a nehéz helyzeteken felülkerekedni. Feri és én ellenpólusai vagyunk Erikának, mert képesek vagyunk lazábban kezelni dolgokat, most is ezt tettük. S azt hiszem, pontosan ez erősítette meg őt. És az, hogy a döntő első száz méterén már éreztük, hogy nagyon magabiztosak vagyunk. A felétől pedig tudtuk, hogy nem lehet tőlünk elvenni ezt az aranyat” – mondta Farkasi Ramóna.

„Rami végigélte mellettem a szerdai kálváriámat, már csak ezért is szerettem volna, ha összejön ez az aranyérem. Nagy elégtétel és jó érzés ez a világbajnoki cím, mert reggel még magam sem voltam biztos benne, hogy mit bírok el” – tette hozzá Medveczky Erika.

Ezüstéremből is jutott ma a magyar csapatnak, a férfi K-2 500 méter Európa-bajnoki címvédői Nádas Bence és Tótka Sándor a második helyen zárt a spanyolok mögött.

„Nincs miért szégyenkeznünk, mert nagyon jó volt a rajtunk, ugyanazt csináltuk, amit a válogatón vagy az Európa-bajnokságon. Az elején 150 méter környékén értek minket utol, a finisben pedig az utolsó hatvan méteren éreztem azt, hogy nagyon fáj és koncentrálnom kell arra, hogy a mozgást megtartsuk” – mondta Nádas Bence.

„Egy centivel sem tudtunk volna jobbat menni, ezért is vagyok elégedett ezzel a pályával – tette hozzá Tótka Sándor. – Az Európa-bajnokság után azért kicsit bosszant ez a második hely, mert szerettünk volna nyerni, de az ötszáz négyes miatt az ötszáz páros mezőnye korántsem olyan már, mint régen. Iszonyú erős ellenfeleink vannak. De mi vagyunk a világon a második legjobb páros!”

Egy centivel sem tudott volna többet Kopasz Bálint sem K-1 1000 méteren. A kézsérüléssel rajthoz álló fiatal versenyző az előkelő ötödik helyen zárt, ami hatalmas bravúr, hiszen zúzódott hüvelykujjával alig tudja fogni a lapátot. Ráadásul az idény legkeményebb döntőjében kellett helyt állnia.

„Jóval nehezebb volt ez a verseny, mint a Világkupa – mondta Bálint. – Hiába jöttem jó formában ide, éreztem, hogy megviselt, ami tegnap történt, fejben már nagyon fáradt voltam. A rajtnál szúró érzés volt az ujjamban, és nagyon nehéz volt fejben felhúzni magam, de a végén tudtam robbantani és ötödik lettem. Azt hiszem, a körülményekhez képest elégedett lehetek ezzel az eredménnyel.”

Ahogyan elégedett lehet Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert párosa is a K-2 1000 méteren megszerzett negyedik hellyel. A páros szintén nagyon erős mezőnyben versenyzett.

„Nagyon jó pálya volt, életünk legjobbja, semmit sem tartalékoltunk – mondta Ilyés Róbert. – Jól rajtoltunk, keményen jöttünk végig, a hajrában még indulni is tudtunk, ez most ennyire volt elég. A mienk még egy friss páros, valószínűleg erősödnünk kell egy kicsit a mezőnyhöz képest, kiderül jövőre, hogy tudunk-e előrébb lépni.”

Negyedik lett C-2 200 méteren Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső párosa, ahogy fogalmaztak a lányok, most hiányzott a vége a pályájuknak. Ötödik helyen zárt K-2 500 méteren Takács Tamara és Vad Ninetta, akiket az új-zélandiak erős rajtja sokkolt le, hatodik helyen zárt C-1 200 méteren Hajdu Jonatán, míg a hetedik pozícióban érkezett Korisányszky Dávid és Mike Róbert C-2 1000 méteren.

Délután a C-2 1000 méter, valamint a 200 méteres középfutamokkal folytatódik a világbajnokság.