Kezdőlap Kecskemét „Az ilyen egyéniségeknek köszönhető, hogy Kecskemét ma itt tart”- Város Napja 2017

„Az ilyen egyéniségeknek köszönhető, hogy Kecskemét ma itt tart”- Város Napja 2017

Október 2. fontos dátum a kecskemétiek életében, ugyanis ilyenkor tartják a Város Napját, amikor is megemlékezünk a város első írásos említéséről, ami 649 éve történt.

  1. október 2-án- Nagy Lajos király uralkodása alatt– került először írásos említésre Kecskemét, mint mezőváros. A hagyomány szerint ezen a napon adják át az önkormányzat legrangosabb díjait, egy városi gála keretein belül, díjazván azokat, akik az elmúlt évben kimagaslóan járultak hozzá a fejlődéshez.

„A ma este azon kiválóságok elismeréséről szól, akik egész életútjuk során munkájukkal Kecskemét szellemiségét formálták. Ünnepeljük tehát az egyetlen maradandót, az emberi értéket.”- mondta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony ünnepi beszédében.

A 22. alkalommal megrendezett „Kecskemét város polgára leszek” elnevezésű vetélkedő nyertesei is bemutatásra kerültek. A program célja, hogy a kecskeméti 6-7. osztályos diákoknak lehetősége nyíljon jobban megismerkedni a lakóhelyük történelmével. Az idei évben a Református Általános Iskola 6. osztályos csapata bizonyult a legkiválóbbnak. A csapat tagjai Csengey Áron, Kis-Juhász Eszter, Mádai Botond és Stróbl Anita Anna, akiket dr. Babiczkiné Pellikán Krisztina Márta és Telekes Tamás készített fel.

Először a Bozsó János-díj került átadásra, amelyet Turi Endre vehetett át Mák Kornél alpolgármestertől kiemelkedő képzőművészeti alkotásáért illetve a városért végzett tevékenységéért. Jámbor Zsolt és Jámborné Márkus Emőke, több mint két évtizedes zeneoktatói tevékenységükért Kodály Zoltán-díjban részesültek, amelyet Szeberényi Gyula alpolgármester adott át. Ezek után a Katona József-díj került átadásra, amelyet Csombor Teréz kapta, kiemelkedő, több évtizedes színészi munkájáért és a magyar nyelv ápolásáért. Továbbá dr. Salacz László országgyűlési képviselő átadta a Kada Elek- díjat, melyet a közgyűlés Tokovics Klárának, Termostar Kft. gazdasági igazgatójának ítélt meg, a város fejlődésért végzett munkájáért illetve szakmai tevékenységéért.

 

Az est legrangosabb kitüntetését a Kecskemét Város Tiszteletbeli Polgára címét idén Piros Ildikó, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész vehette át, sok évtizedes színészi illetve művészi pályafutásának mindemellett pedig a város népszerűsítésének köszönhetően.