Kezdőlap Régió Gyémánt Bálint: True Listener

Gyémánt Bálint: True Listener

Gyémánt Bálint, a kiváló magyar gitáros számos formációban játszott eddig: zenekarokkal és énekesnőkkel egyaránt; legutóbb például a Harcsa Veronikával alkotott duójukkal arattak sikert. Most azonban saját zenekarával: a Fonay Tibor – nagybőgő és Csízi László – dob alkotta trióval vették fel a BMC Recordsnál megjelenő bemutatkozó albumukat – melyben négy szám erejéig a világhírű izraeli zongorista: Shai Maestro is közreműködött vendégművészként.

Noha a trió már két éve működik, lemezen csak most debütál a formáció – mégpedig egy nagyon hangulatos zenélést bemutató, intim hangulatokban bővelkedő, finom gitárzenékben gazdag, közel egyórás albumon. Igazából, ha zenei eőképet kellene keresnünk, Pat Metheny-t jelelhetnénk meg, akinek nemcsak zenei hatása és stílusa érződik a tizenegy számban, de az egyik dal – a Pathway – címében meg is szólítják. Amúgy pedig szó sincs szolgai másolásról – hiszen nagyon eredetien hangzó, és direkt erre a formációra írt kompozíciókat hallunk, melyek mind Gyémánt Bálint kiemelkedő képességeit dicsérik.

A klasszikus zenei képességekkel és mellé pedagógus mesterdiplomával felvértezett Gyémánt Bálint kiváló játszótársakat talált az ugyancsak a jazz fiatalabb nemzedékéhez tartozó két kollégájában. Csízi László klasszikus zongoratanulmányai után váltott jazzdobra – és elsősorban a Modern Art Orchestra dobosaként ismerhetjük. A Junior Prima díjas Fonay Tibor az Orszáczky Jackie Tehetségkutató Verseny győztese, a magyar zenei élet egyik legfoglalkoztatottabb basszusgitárosa és nagybőgőse. Számos felvétel kötődik a nevéhez, többek között Binder Károly és Sárik Péter lemezeiről ismerheti a közönség.

Bálinttal a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mesterképzésén ismerkedtek meg; a három zenész szakmai együttműködése és barátsága azóta is töretlen. Mindhárman annak az új zenészgenerációnak a tagjai, amely talán minden eddiginél szélesebb kitekintéssel értelmezi újra a jazz hagyományait kortárs improvizatív zenéjében, miközben a populáris zene eszköztárát is birtokolja