Kezdőlap Események Hungarikumok gazdag tárháza Kecskemét főterén a VIII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum...

Hungarikumok gazdag tárháza Kecskemét főterén a VIII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztiválon

 

Ismeri Ön a Hungarikumokat? Tudja-e, mennyi érték tartozik a Hungarikumok Gyűjteményébe? Milyen úton válik egy nemzeti érték Hungarikummá? Ezekre és még számos más kérdésre megkaphatja a választ, ha 2018. május 11-13. között kilátogat Kecskemét főterére. Hungarikumok sora lesz látható és hallható, megtapintható és persze fogyasztható a három napos VIII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál során, ahová minden kedves érdeklődőt szeretettel vár az Aranyhomok Egyesület.

Kecskemét főterén megelevenedik magyarságunk számos értéke, hisz nemcsak Hungarikum Kiállítás, hanem kóstolók, kulturális programok, vásári hangulat színesíti a rendezvényt, amelynek fővédnöke Lezsák Sándor országgyűlési képviselő.

Milyen Hungarikumokkal találkozhatnak a gasztronómiában? Megkóstolhatják az Erős Pistát, a Piros Aranyat, a tiszai halászlevet, a híres karcagi birkapörköltet, a magyar gulyáslevest, a debreceni páros kolbászt, a csabai kolbászt, a hízott libából előállított, valamint a magyar szürke szarvasmarha termékeket, a Gundel palacsintát, a kürtőskalácsot, az akácmézet, valamint fogyaszthatnak fröccsöt, Törley pezsgőt és Tokaji Aszút.

Garaczi János Gundel-díjjal kitüntetett és Venesz-díjas mesterszakács, a Tanyacsárda Kft. ügyvezető igazgatója az eredeti recept alapján készíti el bográcsban a magyar gulyáslevest  péntek délután.

A rendezvényen fellép többek között a Kösöntyű Néptánccsoport, a Ballószögi Kincsecskék, Radics Sándor cimbalomművész, a Szentkirályi Tánccsoport, a Hangadók-zenekar, a Kunság Táncegyüttes, az Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület, a Kecskeméti Zenészegylet.

Pénteken a jó hangulatról a Vasvarjú zenekar, szombaton a B.M.V. Énektrió és a Dokk Party Zenekar fog gondoskodni. Vasárnap Fejős Jenő, a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett ezüstkoszorús nótaénekes ad koncertet.

Színpadi programokban is kínálnak hungarikumokat: operettet, cimbalom, tárogató és nótaműsort, ezen kívül lesznek népzenei és néptánc produkciók, gyermekkoncert, valamint esti könnyűzenei koncertek is. Magyar pásztor- és vadászkutyafajták bemutatója is színesíteni fogja az eseményt.

Első ízben mutatkoznak be az eseményen a kalocsai népművészeti alkotások, a Békéscsabai Értéktár, a kiskunhalasi Százszorszépföld Egyesület, a Hollóházi Porcelángyár és Tetétlen Község Önkormányzata. Visszatérő kiállítók: a Bajai Turisztikai Nonprofit Kft., a kiskőrösi János Vitéz Látogató Központ, a Kiskunsági Nemzeti Park, a jakabszállási Magyarkert – Mini-Magyarország Botanikus Kert és a Gedeon Tanya.

A szervezők büszkék a fesztiválon megjelenő, 2016-ban a Hungarikumok Gyűjteményébe választott kecskeméti székhelyű, 100%-ban magyar tulajdonban lévő Univer Product Zrt. klasszikus ételízesítőire, az Univer Piros Arany és Erős Pista termékekre.

Lajosmizse város 25 éves jubileumi bemutatkozása során igazi kuriózumokat tartogat, kiemelt településként jeleníti meg értékeit és hagyományait. A látogatók megismerkedhetnek a Lajosmizsei Értéktárba felvett különleges élelmiszerekkel és alkotóinak kulturális örökségeivel.

Bemutatkozik a Lajosmizsei Jász Hímzőkör is jász szűcshímzés motívumaival. A gasztronómia és turizmus területét a Tanyacsárda Kft. és a Geréby Kúria Hotel és Lovasudvar képviseli majd. Fotók formájában láthatóak lesznek Lajosmizse épített örökségei, valamint a város nevezetességei is.

A város kulturális programját Mizsei Vadrózsák Néptánccsoport, és a Lajosmizsei Városi Kamarakórus biztosítja. Az Aranyhomok Postagalamb Klub „30” Tagszövetség Versenykerület Egyesülete N-18 Lajosmizse a jubileum alkalmából 25 postagalambot enged szabadon a rendezvény megnyitója során.

Az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék és Kézműves Vásár minőségi ajándéktárgyai és élelmiszerei, valamint a Duna–Tisza közi Népművészeti Egyesület mesterremekei mindhárom nap megvásárolhatóak lesznek. A népművészek bemutatót és foglalkozást is tartanak a vendégek részére.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat az NMI Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájával közösen Hungarikum kiállítással és játszóházzal várja az érdeklődőket.

A felnőtteknek izgalmas fejtörő kvízt, a kisebbeknek pedig pecsétgyűjtő játékot,  bábműsorokat, a Kenderkóc Népi Játszóház hagyományőrző játékait, lovaskocsikázást, pónilovaglást, gokartozást, íjászatot, állatsimogatót, huszártábort és népi játékokat ajánlanak a szervezők.

A rendezvényen való részvétel ingyenes.

Töltse velünk ezt a hétvégét! Ismerje meg velünk a hungarikumokat!

Fedezzük fel újra hagyományainkat! Éltessük a helyit, éltessük az igazit!

További részletek: www.aranyhomok.hu .

Keresse eseményünket a facebookon: VIII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál