Kezdőlap Hírek Kozák Danuta és Kopasz Bálint a rövidebb távon is verhetetlen

Kozák Danuta és Kopasz Bálint a rövidebb távon is verhetetlen

Kozák Danuta és Kopasz Bálint lemásolta a nyitónapot, Nagy Bianka pedig olimpiai számban okozott meglepetést a szolnoki második válogatón szerdán.

Ahogy az első nap során, úgy szerdán is hozta a papírformát Kozák Danuta és Kopasz Bálint. Az ötszörös olimpiai bajnoknő az első válogató után a másodikat is megnyerte K1 200 méteren, megelőzve Lucz Dórát és Csipes Tamarát.

„Az 500 méter azért jobban fájt, itt pillanatok alatt történik minden, 200-on csak a célbaérkezés után jön a fájdalom, de a győzelem enyhíti ezt a fájdalmat. Az Európa Játékokon lesz 200 egyes is, de egyelőre nem tudom az időrendet, így azt sem tudom, hogy mely számokban indulok majd Minszkben. Most csak arra figyelek, hogy csütörtökön behúzzuk az 500 párost is” – mondta az 500 egyesben is mindkét válogatót megnyerő Kozák Danuta.

Az 1000 után 500 egyesben is nagyon magabiztosan győzött a férfiaknál Kopasz Bálint, aki ezzel mindkét válogatón mindkét számban nyerni tudott.

„Az Európa Játékokon nincs 500 egyes, de azért is volt fontos, hogy ma nyertem, mert a világbajnokságon 500 és 1000 egyest szeretnék menni – mondta a szerdán Dombvári Bencét és Noé Bálintot megelőző kajakos. – A kettő közül az 1000 méter lesz a fő számom, de remélem, hogy jut még erő az 500-ra is, a duisburgi Világkupán most bizonyítottam a rövidebb távon is. A szezon elején kacérkodtam a csapathajóval, de mostanra azt teljesen elengedtem. Ugyanakkor nem vagyok csalódott, mindig az egyes számok a legértékesebbek, ennél többet nem is kívánhattam volna, hogy az 500 és az 1000 egyes is az enyém legyen.”

Kopasz Bálint a jövő heti Európa Játékokon 1000 és 5000 egyesben áll rajthoz, utóbbi számban most először indul majd nemzetközi versenyen.

A legrövidebb távon, 200-on Birkás Balázs is duplázott, hiszen Csizmadia Kolos és Tótka Sándor előtt megnyerte a második válogatót is. „Ez most nagyon fájt – kezdte Birkás. – Az a legnehezebb a 200-ban, hogy ha kicsit elszámolod magad, akkor nem tudod teljesen kihajtani magad. Szerencsére nem számoltam el magam. Edzésen általában ki szoktam kapni a többiektől, de versenyen mindig próbálom összekapni magam, ilyenkor önkívületi állapotban vagyok. Az Európa Játékokon, ha minden igaz, a 200 egyest és az 500 négyest viszem.”

A vébén várhatóan Csizmadia Kolos megy majd 200 egyest, hiszen Birkás Balázs a négyesben ülhet, márpedig egy ember csak egy kvótát szerezhet Szegeden.

A szintén rendkívül fontos, női C1 200-as olimpiai számban tovább bonyolódott a helyzet, hiszen az első válogatón győztes Lakatos Zsanettet viszonylag simán verte kihívója, az első válogatón hajszállal második Nagy Bianka.

„Örültem a szembeszélnek, mert én szembeszeles versenyző vagyok. Régóta itt készülünk, szóval ismertem a pályát, és reménykedtem benne, hogy tudok majd javulni az első válogatóhoz képest, de azt nem gondoltam, hogy ennyivel gyorsabb leszek” – mondta Nagy Bianka.

Ebben a számban később várható döntés a csapatba kerülésről, hiszen Lakatos Zsanett csütörtökön még 5000 méteren is rajthoz áll, így szétlövést nem tudnak rendezni kettőjük között a második válogatón.
A napot a három páros verseny zárta 200 méteren. A női kajakosoknál – akárcsak az első válogatón – ismét egy hajszál döntött, és újra a Lucza Anna, Kiss Blanka egység javára a Hagymási Réka, Medveczky Erika kettőssel szemben.

A férfiaknál az első válogatót a Balaska Márk, Birkás Balázs duó nyerte, amely azonban most nem indult el, Balaska Márk Dudás Miklóssal állt rajthoz, de 0,4 másodperccel kikapott az Apagyi Levente, Csizmadia Kolos egységtől. Itt egyelőre kérdéses, hogy melyik duó indul az Európa Játékokon és a világbajnokságon.

A női kenu párosoknál nem született meglepetés: a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső kettős mindkét válogatót nagyon magabiztosan nyerte meg.

A második válogató csütörtökön zárul.