Kezdőlap Események Gazdag programkínálattal, sok-sok finomsággal készülnek a térségi települések a Hírös Hét...

Gazdag programkínálattal, sok-sok finomsággal készülnek a térségi települések a Hírös Hét Fesztiválra

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a kistérségi települések összefogása révén immár 22 éve nagy figyelmet fordít arra, hogy megismertesse és megszerettesse a helyben megtermelt kiváló minőségű élelmiszereket, valamint az egyedi kézműves termékeket a látogatókkal.

Ennek fő helyszíne a Hírös Hét Fesztiválon, 2019. augusztus 17-től 25-ig Kecskeméten megrendezésre kerülő Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. Idén a Kossuth-szobor környéke ad helyet a kiállításnak, ahol a térség 14 települése mutatkozik be az év legnagyobb térségi seregszemléjén több, mint 100 értékesítővel, kiállítóval és gazdag termékkóstolóval. A kiállítás egyik különlegessége a Tiszaalpár nagyközség ősmagyar kultúráját bemutató jurta sátor. Először a Hírös Héten kerülnek bemutatásra a közelmúltban elkészült települési turisztikai kisfilmek is.

A kiállítás megrendezésének legfőbb célja, hogy a látogatók megismerjék a környező települések értékeit, sokszínű kulturális és turisztikai kincseit, vonzerőit, azokat a helyi és térségi gazdákat, kézműveseket, akik minőségi, biztonságos, e tájegységre jellemző alapanyagokból készült és egyedi termékeikkel magasabb kulináris és esztétikai élményt nyújtanak tudatos vásárlóiknak.

2019. augusztus 18-án vasárnap 15:45 kezdettel a Kossuth-szobortól indul a térségi települések felvonulása, menettánca. Ezt követően, 16 órától 19 óráig a leglátványosabb térségi produkciókkal, 7 fellépő csoport táncos, könnyűzenei előadásával, a nagyszínpadon kerül megrendezésre a „Térségi települések gálaműsora”.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórum idén 20. alkalommal, 2019. augusztus 23-án pénteken 10:00 órától várja a kedves érdeklődőket a Hírös Város Turisztikai Központban. A fórum fővédnöke és egyben egyik előadója is Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár. A fórumon bemutatásra kerül többek között a Vidékfejlesztési Program aktualitásai és a magyar mezőgazdasági termékek piacra jutásának lehetőségei.

A kiállítást megelőzően meghirdetésre került az V. Aranyhomok Térségi Lekvárverseny három – hagyományos ízű, vegyes gyümölcslekvárok, illetve különleges, kreatív lekvárok – kategóriában, melyre szép számmal érkeztek nevezések. A beérkező lekvárok szakmai zsűrizése megtörtént, 3 kategóriában 3 nyertes került kiválasztásra. Az abszolút győztes lekvárja elnyeri a „Térség lekvárja” címet. A díjazottak eredményhirdetésére 2019. aug. 23. pénteken 17:00 kerül sor, melyet követően a benevezett és a díjazott lekvárokat is meg lehet kóstolni.

Augusztus 25-én vasárnap 15 órától „Kertek ajándéka” címmel a kiállítás zöldség, gyümölcs ismertető sétájával várják a gyerekeket.

A térségi kézművesek műhelytitkai is feltárulnak foglalkozásaik által. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek többek között a vesszőfonás, a papír merítés, mézeskalács díszítés, rejtelmeibe, de lesz egy különleges falusi mosoda foglalkoztató is.

Ezúttal is érdemes lesz kilátogatni a fesztiválra. A helyi termékekhez jó étvágyat, a kulturális programokhoz pedig kellemes időtöltést kívánnak a szervezők.

www.aranyhomok.hu

www.hiros7.hu

www.facebook.com/akegyesulet