Kezdőlap Események Álmodtam egy világot magamnak

Álmodtam egy világot magamnak

A Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ kiemelten fontosnak tartja a pályakezdő munkanélküliség megelőzését, illetve a pályaválasztás előtt álló fiatalok és pályakorrekcióra kényszerülő felnőttek szakmaválasztásának elősegítését, ezért a fenti címmel 2-2 napos fórumra került sor négy városban, köztük Kecskeméten is.

Az Élő Szakbemutatókon  a munkáltatók és a szakképző  intézmények mutatkoztak be

A rendezvény megtartását sajnos több riasztó tény is indokolta: Bács-Kiskun megyében több mint 34 ezer álláskereső személyt regisztráltak, s közülük mintegy 9000 a pályakezdő álláskeresők száma, s 6558 álláshelyet tudtak felkínálni a munkát kereső ügyfeleknek, ebből a harmadát Bács-Kiskun megyében. A beérkezett munkaerő-igények 23%-a a közigazgatási ágazatba keresett munkaerőt, 18%-a feldolgozóipari munkahely volt. A sorban őket követő gazdasági szolgáltatások, valamint a kereskedelem, javítás területe az állások 10-10%-át képviselték.

A pályaválasztási vásár a rendezvénysorozat keretein belül biztosította az információkhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférést az érdeklődők számára. Azok, akik ismerik a foglalkoztatási, képzési lehetőségeket, az egyes szakmák munkaerő piaci helyzetét, a munkaügyi központ szolgáltatásait, a támogatási formákat, nagyobb eséllyel tudják megoldani az elhelyezkedési problémájukat.

A rendezvény másik célja a hiányszakmák bemutatása és vonzóvá tétele volt, valamint hogy a résztvevők átfogó képet kapjanak az elsajátítható szakmákról, és lehetőséget teremtett a munkáltatókkal való személyes találkozásra is. A szervezők lényegesnek tartják, hogy újra visszaállítsák a fizikai szakmák „becsületét”, tehát a fiatalok ismereteik révén és legjobb tudásuk szerint nagyobb affinitást mutassanak a különböző – munkaadói igényekhez igazodó, és nagyobb elhelyezkedési esélyekkel kecsegtető – szakképzettségek felé. Segítséget kívánt nyújtani a pálya-, szakma- és iskolaválasztás előtt álló általános-, közép- és felsőfokú oktatási intézmények tanulói számára pályadöntésük meghozatalában.
Az eseményen reprezentálta magát a régió több közép-, és felsőfokú oktatási intézménye, az ország több egyetemi és főiskolai kara, az iskolarendszeren kívüli szakképzést folytató felnőttképzési intézmények, a pályaválasztásban érdekelt együttműködő szervezetek, munkaadók, a rendvédelmi szervek, a Nemzeti Pályainformációs Központ és a TISZK-ek.

A pályaválasztási vásáron résztvevők számtalan lehetőség közül választhattak, így többek között Böngészde is rendelkezésre állt. A „Tevékenységeim – Pályák” számítógépes program tájékoztatást adott a különféle érdeklődési körökről, az ismerkedés az e-Pálya – számítógépes pályaorientációs és pályaválasztási tanácsadó programnak köszönhetően pedig közel 400 szakmát ismerhettek meg videón.
Az Élő Szakbemutatókon a munkáltatók és a szakképző intézmények mutatkoztak be, itt lehetőség volt a munkafolyamatok és a munkaeszközök megismerésére, információt szolgáltattak a választható szakmákról, a gyakorlati képzési helyekről, a várható elhelyezkedési és kereseti lehetőségekről.
A vásárra kilátogatók igénybe vehették a Regionális Munkaügyi Központ valamennyi pályaválasztáshoz kapcsolódó szolgáltatását is, így a FIT – Foglalkozási Információs Tanácsadót, a DIMI – Diplomás Munkaközvetítő Irodát, és az EURES – munkavállalás az Európai Unió országaiban.
A későbbiek folyamán lehetőség lesz a hiányszakmákat képviselő munkáltatóknál helyszíni üzemlátogatásra.
Ingyenes nyelvvizsga teszt, grafológiai tanácsadás, élőkönyvtár és tárlatvezetés is gazdagította a rendkívül tartalmas napokat, és ingyenes próba KRESZ vizsga teszt kitöltésére is sor került. A rendezvényt színesítették a megjelenő iskolák diákjai által előadott műsorszámok, és végül tombolasorsolás tette még emlékezetesebbé a jó kezdeményezésnek bizonyuló, hasznos, tartalmas hétvégét.