Kezdőlap Kultúra Önerős és leaderes beruházásokkal épül-szépül a település

Önerős és leaderes beruházásokkal épül-szépül a település

Kunszálláson az egyik legfontosabb eredmény, hogy megszűntek az önkormányzaton belül a korábbi évek torzsalkodásai, s így egyhangú szavazattal rugalmas, gyors döntések születnek a testületi üléseken, amelyeknek a lakosság is érzi a kedvező hatásait. A településen kevés a munkanélküli, nem igazán jellemző az országos elkeseredettség, s az önkormányzat stabil anyagi helyzete ugyancsak bizakodásra adhat okot.
A tavalyi évre vonatkozólag számos tervvel – főleg unióssal – készültünk, de sajnos kevés forráshoz jutottunk, így a kisebb beruházásokat önerőből vagy némi pályázati pénzből valósítottuk meg – nyilatkozta Kovács Imre polgármester. A Leader pályázatok keretében viszont 4 projektünk is nyert, ezek kivitelezése most zajlik. A régi parkunkban tanösvényt, esőbeállót, pihenőket létesítettünk, és rönkbútorok kihelyezésével tesszük teljessé a munkát, s ennek eredményeként remélhetőleg a majálist már itt ünnepelhetjük.
Az iskola és óvoda közti utcaszakasz sétálóutcává nyilvánítása most van folyamatban, itt utcabútorok, fű telepítése, valamint ivókút kihelyezése a cél, s szeretnénk a területet zöld energia felhasználásával megvilágítani.
A játszótéren szintén kisebb fejlesztést hajtottunk végre, itt egy gyalogösvény kialakítására, esőbeálló, pagoda építésére került sor. A legkisebb korosztály örömére pedig bébi csúszdát, favonatot, hintát helyeztünk ki.
A régi könyvtár épületéből egy tájházat alakítunk ki, ahová átkerül a néprajzi gyűjteményünk, s a terveink között szerepel a századelő hangulatát megidéző tisztaszoba és boros pince elhelyezése is.
A Kunszállást Fülöpjakabbal összekötő kerékpárútra vonatkozó anyagunk első körben nem nyert, és az óvoda felújítására irányuló beadványunkat is elutasították, s az útjaink közül is csak egy utcát sikerült felújítanunk.
Nagy öröm és természetesen nagy kihívás viszont az, hogy a fent említett kerékpárút – fellebbezésünket követően-, második nekifutásra mégiscsak megépülhet.
Idei terveink közül a legfontosabb, hogy a gazdaságunkat stabilizáljuk, és továbbra se legyen hitelállományunk. Egy önerős – a lakosság szempontjából jelentős – beruházás során 4 utcát fogunk aszfaltozni. IKSzT címbirtokosok vagyunk, ami lehetővé teszi, hogy a faluházat és könyvtárat összekötő aulát megépítésük. Folyamatban van a sportöltöző korszerűsítése, és hozzáépítünk a jelenlegi létesítményhez egy épületrészt, itt a munkálatok várhatóan még az idén elkezdődnek.
Rendezvényeink közül a tavaly hagyományteremtő szándékkal létrehozott II. Történelmi Kun-Szállás Foglalást említeném meg. Az első alkalommal is már több mint 8000 ember látogatott el a programra, sokan közülük korhű jelmezben vettek részt a 13. század hangulatát megidéző eseményen. Idén még több vendéget várunk a falunappal egybekötött szeptember 10-12. közötti hétvégére, ahol a zenés–táncos produkciók, nomád kemping mellett sok új program szerepel még a kínálatban.